„Isten a csend barátja” – Főpásztori látogatás a kaposfüredi Napsugár lakóotthonban

2018. december 14., péntek | 11:31

Varga László kaposvári megyéspüspök látogatást tett a Napsugár Integrált Szociális Intézmény kaposfüredi lakóotthonában december 11-én.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Varga László megyéspüspököt elkísérték az ÉLSZ imacsoport tagjai, akik közül Tolnai Mária köszöntötte a jelenlevőket, majd a Kultúr Találka együttes két tagja, Horváth Vera Anna és Orlik István adott műsort az általuk megzenésített versekből.

„Karácsony a szeretet ünnepe – vezette be elmélkedését a főpásztor. – A szeretetről nagyon sokszor esik szó, de vajon tanulunk-e szeretni? A szeretet egy fontos része, hogy meghallgatjuk egymást. Vajon tudunk-e hallgatni, meghallgatni és meghallani, hogy mit mondott a másik? Ha azt mondjuk, hogy szeretnénk szeretni, akkor el kell kezdenünk szeretni tanulni. Ennek az első mozzanata az, hogy megtanulunk elhallgatni. Elhallgatni Isten előtt, mert Istennek is mondjuk a magunkét. Nem hallgatunk el, pedig neki van mondanivalója. Ahhoz, hogy meghallhassuk, hogy mit mond, ahhoz szükség van arra, hogy elcsendesítsük a szívünket. Lehet, hogy tudunk külső csendet teremteni, de a belső csend sokkal nehezebb.”

„Ahhoz, hogy megtanuljunk szeretni, meg kell hallgatnunk a másikat – hangsúlyozta Varga László. – Meghallgatnunk, hogy mit mond. S ami az izgalmasabb, hogy meghallani, mit akar mondani. Ehhez csend kell. Isten a csend barátja, szeret csendben lenni, mert szeretné meghallani, hogy mit mondunk. Nem a sértődött vagy a büntető hallgatásról beszélek, hanem a szeretetteli figyelemről. A szeretettel teli párbeszéd művészet, de kaptunk rá egy életet, hogy megtanuljunk szeretni, odafigyelni. Ehhez semmi nem kell, se diploma, se pénz, se jó egészség. Ehhez szív kell, a szív intelligenciájára van szükség, amely mindig fejleszthető. Közeledik a karácsony, tanuljunk együtt szeretni!”

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle