15. századi ősnyomtatványt kaptak vissza a ferencesek az Országos Széchényi Könyvtártól

Megszentelt élet – 2018. június 15., péntek | 18:15

Kettős könyvátadást tartottak június 11-én az Országos Széchényi Könyvtárban. A magyarországi ferences rend visszakapott egy 15. századi ősnyomtatványt a könyvtártól; Mikes Kelemen „Törökországi levelek” című művének több mint százéves díszkiadása Amerikából hazatérve került az OSZK gyűjteményébe.

Hivatalosan visszakapott a magyarországi ferences rend egy 15. századi ősnyomtatványt, amely 1950-ig a budai ferencesek birtokában volt, majd az államosítások után az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gyűjteményébe került.

Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) főigazgatója az átadáson elmondta, az OSZK által restaurált kötetben Tertullianus keresztényekről szóló védőbeszéde és Euszébiosz zsidó bölcseletet támogató írása olvasható.

Dobszay Benedek ferences tartományfőnök emlékeztetett arra, hogy az 1950-es években a rend kolostorainak többségét bezárták, a csaknem 600 szerzetesből alig 72 maradhatott a rend kötelékében. Több ezer, a ferencesektől államosított kötet és sok levéltári anyag található még mindig állami intézmények gyűjteményeiben.

A most visszakapott 15. századi kötetet a Margit körúti ferences rendház könyvtárában helyezik el – fűzte hozzá a tartományfőnök az MTI kérdésére válaszolva.

* * *

A Mikes-levelek unikális, bőrkötetes díszkiadása az Egyesült Államokban élő Simon Kázmér felajánlásának köszönhetően érkezhetett vissza Magyarországra – tájékoztatott Schőberl Márton.

A főigazgató hozzátette, Magyarország alaptörvénye állami feladattá teszi a magyar kulturális értékek megóvását, országhatároktól függetlenül. Az OSZK szakmai segítségével működő Mikes Kelemen-program ezért a diaszpórában élő magyarság nyomtatott értékeinek felkutatását, összegyűjtését és hazahozatalát szolgálja.

A díszkiadást Elbe István, az OSZK információszolgáltatási igazgatója mutatta be. Felidézte, hogy a gazdagon illusztrált kötet II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai hamvainak hazahozatala alkalmára készült. Mikes Kelemen földi maradványait nem hozhatták haza, mivel a temetkezési helyéül szolgáló rodostói görög temetőt a 19. század közepén felszámolták.

A Mikes-mű a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége segítségével került vissza Magyarországra. Koleszár Péter, a szervezet vezetője elmondta, hogy a kötetet egy 1956-ban Torontóba emigrált magyar ötvösművész adományozta az 1966-ban szintén emigrált Németh Istvánnak. Sógora, Simon Kázmér az ő végrendeletét teljesítve juttatta el az értékes kiadványt a magyar államnak.

Tüske László, az OSZK főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: a kettős könyvátadó az állam, a civil szervezetek és az Egyház sikeres együttműködésének gyümölcse.

Forrás: MTI

Fotó: Karasz Lajos/Országos Széchényi Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria