A csütörtök délelőtti elmélkedés a pápa lelkigyakorlatán: Aki hisz Istenben, hisz az irgalmasságban

2018. február 23. péntek 16:59

A pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatán a Rómához közeli Aricciában február 22-én nyolcadik elmélkedésében José Tolentino a tékozló fiú példabeszéde kapcsán Isten határtalan irgalmáról beszélt, aki nem méricskél, hanem túláradóan szeret, együtt érez velünk, esendő emberekkel, és megbocsát.

A tékozló fiúról szóló példabeszéd bármelyikünk családjáról szólhat, amennyiben leképezi a testvérek közötti és a szülő–gyerek viszony problémáit, rámutat az emberi kapcsolatok törékenységére – mondta José Tolentino Mendonça portugál pap, költő a február 22-én délelőtt elhangzott elmélkedésében.

Nem csak szép, harmonikus és megoldott dolgok rejtőznek a bensőnkben; vannak ott elfojtott érzések, tisztázandó kérdések, betegségek, elszakadt szálak is; szenvedések, emlékek, szünetek, sebesülések, melyek arra várnak, hogy Isten begyógyítsa őket. Korunkat az elhajlás iránti vágy uralja, ami belőlünk, „tékozló fiúkból” könnyű ítélkezést, szeszélyeket, hedonizmust vált ki. Mindez a fogyasztói társadalom diktálta csalóka örvényben fejlődik ki, ami minden igény kielégítését ígéri, a boldogságot a jóllakottságban határozva meg. El vagyunk telve, megelégedettek, jóllakottak, háziasítottak vagyunk. De ez a kielégülés, amit a fogyasztással érünk el, a vágy börtöne – figyelmeztetett Tolentino atya.

A fiatalabb fiú szabadságvágya, téves lépései és hatalmi képzelgései mellett ott vannak az idősebb fiú olykor beteges elvárásai, melyek gyakran belénk is férkőznek. A testvérkapcsolat megélésének nehézsége, hogy megpróbálja befolyásolni apja döntéseit, nem képes örülni a másik javának, lappangó sértettséget táplál benne, és képtelenné teszi az irgalmasság logikájának befogadására. És megjelenik az irigység: ez is a vágy betegsége; a szeretet hiánya; meddő és boldogtalan követelés. Az idősebb fiú nem tudja megoldani az öccsével való kapcsolatát, ezért agresszív, falakat épít, és erőszak gyötri.

Az irigység ellentéte a hála, ami építi és újjáépíti a világot – mutatott rá a pápa lelkigyakorlatának szónoka. – A két fiú alakja mellett megjelenik az apa – mint az irgalmasság ikonja. Két gyermeke van, tudja, hogy másként kell viszonyulnia mindegyikhez, egyedi módon tekintve rájuk. Az irgalmasság nem azt jelenti, hogy annyit adunk a másiknak, amennyit megérdemel.

Az irgalmasság együttérzés, jóság, megbocsátás; amikor többet adunk, túl a megérdemelten; a szeretet túlcsordulása, mely begyógyítja a sebeket. Az irgalmasság Isten egyik attribútuma. Aki hisz Istenben, hisz az irgalmasságban. Az irgalmasság evangélium, mely felfedezésre vár – hangsúlyozta nyolcadik nagyböjti elmélkedésében a portugál pap, költő.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

09:43
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök