A Fővárosi Ítélőtábla precedensértékű ítéletet hozott a keresztények emberi méltósága mellett

2017. április 12. szerda 17:12

A véleménynyilvánítás szabadsága nem terjedhet addig, hogy meggyalázzák egy társadalmi csoport legmélyebb hitét: a Fővárosi Ítélőtábla április 11-én jogerős ítéletet hozott a tavaly Budapesten szervezett abortuszpárti tüntetés aktivistái ellen, akik közléseikkel megsértették a katolikus közösséget.

A Fővárosi Ítélőtábla Frivaldszky Gáspár, az Emberi Méltóság Központ jogi igazgatóhelyettese, Lábady Tamás volt alkotmánybíró és Zarka Rozina Borbála életvédő aktivista által indított perben hozott jogerős ítéletében kimondta, hogy 2016. április 10-én a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége előtt szervezett tüntetésen abortuszpárti tüntetők súlyosan sértő és kifejezésmódjában indokolatlanul bántó magatartásukkal nagy nyilvánosság előtt megsértették a katolikus vallási közösséget, és ennek folytán a közösség tagjainak emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát.

Az Alaptörvény IX. cikke kimondja, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat vallási közösségek méltóságának megsértésére. Az ilyen közösséghez tartozó személyek – törvényben meghatározottak szerint – jogosultak a közösséget sértő véleménynyilvánítás ellen, emberi méltóságuk megsértése miatt igényeiket bíróság előtt érvényesíteni.

A vállfa nem sebészeti eszköz! – Tiltakozás az abortusz teljes lengyelországi betiltása ellen címmel szervezett tüntetés alkalmával feminista aktivisták, köztük Barna Róza Emília harmadrendű alperes, a Műszaki Egyetem oktatója tevékenyen részt vettek abban a vallásgyalázó „szertartásban”, melynek során az egyikőjük püspöki ruhában abortusztabletta feliratú zacskóból – „Krisztus teste” szövegkísérettel – „áldoztatta meg” a jelenlévőket, így Antoni Rita másodrendű alperest, a Magyar Nemzetben rendszeresen publikáló „társadalmi nemek szakértőt”, filozófust. Az eset óriási társadalmi felháborodást keltett. Néhány nap leforgása alatt több mint 12 ezer tiltakozó írta alá a CitizenGO szervezet által az ügyben indított petíciót.

A keresztények hitének középpontjában az a Jézus áll, akinek feltámadását húsvétkor, illetve a szentmisében ünnepeljük. Jézus a keresztények számára maga az élet. Az abortusztabletta egy ártatlan emberi élet kioltására alkalmas szer. Püspöki ruhában egy olyan zacskóból, amire jól láthatóan az van írva, hogy abortusztabletta, „megáldoztatni” másokat azzal, hogy „Krisztus teste”, nem más mint a kereszténység meggyalázása.

Az Ítélőtábla hangsúlyozta, hogy mindez anélkül történt, hogy a jelenet bármilyen vitára lehetőséget adó üzenetet hordozott volna, vagy véleményt közölt volna. A véleménynyilvánítás szabadsága nem terjedhet addig, hogy egy társadalmi csoportnak, jelen esetben a keresztényeknek a legmélyebb hitét – mindenféle cél és mondanivaló nélkül – meggyalázzák.

A Fővárosi Ítélőtábla eltiltotta az alpereseket a további jogsértéstől, és bocsánatkérésre kötelezte őket, továbbá valamennyi perköltséget az aktivistáknak kell állniuk, és 600 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelesek. Ezenfelül az internetről is törölniük kell az inkriminált részeket – közölte Frivaldszky Gáspár, az Emberi Méltóság Központ jogi igazgatóhelyettese.

Forrás: Emberi Méltóság Központ

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle