A görögkatolikus egyház veszi át a sátoraljaújhelyi mezőgazdasági szakközépiskolát

Hazai – 2016. május 27., péntek | 17:07

A Miskolci Egyházmegye fenntartásába kerül a sátoraljaújhelyi Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium. Az erről szóló szerződést május 25-én írta alá Orosz Atanáz miskolci püspök és Szamosvölgyi Péter polgármester.

A tizennégy hónapja tartó tárgyalássorozat végén született szerződés értelmében 2016. augusztus 31-től az iskola és a kollégium új fenntartója a Miskolci Egyházmegye.

„Örülök annak, hogy egy újabb iskola kezdi meg egyházi fenntartásban a működését. A magam részéről teljes támogatást ígérek, hiszen az iskolaépület az önkormányzat tulajdonában van, az egyház az oktatási és nevelési feladatot vette át. Úgy gondolom, hogy éppen ezért az önkormányzatnak felelőssége és kötelessége az együttműködés” – mondta a szerződés aláírásakor Szamosvölgyi Péter sátoraljaújhelyi polgármester.

A városban a római katolikus és a református egyháznak vannak már oktatási intézményei: óvoda, általános és középiskola. Augusztustól a görögkatolikusok is jelen lesznek a város oktatási életében.

„Számunkra örömteli változás és lehetőség az iskola átvétele, oktatási és nevelési szempontból is. Meg vagyunk győződve róla, hogy a magyar kormány stratégiájával összhangban, a nevelésért is felelősek vagyunk, a középiskolások esetében még hangsúlyosabban. Lényegesnek tartjuk, hogy azokat a fiatalokat, akik a szakképző iskolába járnak, a kollégiumban még tovább segítsük” – mondta Orosz Atanáz püspök az újságírók kérdéseire válaszolva.

Az iskola mezőgazdasági és élelmiszeripari képzést folytat, a görögkatolikus egyház nem tervez profilváltást.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Videó: Zemplén TV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria