A hit tanúságtevői – 2017-ben huszonhárom misszionáriust öltek meg

Megszentelt élet – 2017. december 29., péntek | 12:41

A Fides missziós hírügynökség éves jelentése szerint idén huszonhárom misszionáriust gyilkoltak meg a világon. A hírügynökség adatai alapján 2000 és 2016 között 424 pasztorális tevékenységet folytató személyt gyilkoltak meg, köztük öt püspököt.

Az amerikai kontinensen tizenegy misszionáriust: nyolc papot, egy szerzetest és két világi hívőt öltek meg ebben az évben. Afrikában tíz pasztorális munkát végző személy vesztette életét erőszakos körülmények között: négy pap, egy szerzetesnővér és öt világi hívő. Ázsiában egy papot és egy világi hívőt öltek meg.

Az évente kiadott jegyzék nemcsak az ad gentes missziót végzőket sorolja fel, hanem mindenkit, aki erőszakos körülmények között vesztette életét, nem kizárólag „a hit elleni gyűlölet” miatt. Ezért nem használják a jelentésben a „vértanú” kifejezést, csak mint „tanúságtevőt”, hogy ne hozzanak ítéletet olyan esetekben, amelyekről az Egyház esetleg később dönt. Sok lelkipásztori kisegítőt rablási vagy betörési kísérlet során öltek meg az elkövetők, olyan társadalomban, melyet gazdasági vagy kulturális értelemben vett szegénység, erkölcsi és környezeti „lepusztultság” jellemez, ahol általános az erőszak és a visszaélés, és amely környezet nélkülözi az élet és az emberi jogok iránti tiszteletet. Az e területen szolgáló papok, szerzetesek és világi hívek az egyszerű emberek mindennapi életében osztozva, a remény jeleként, az evangéliumról tesznek tanúságot.

A meggyilkolt személyek névsora csak a jéghegy csúcsa; hosszú mindazok listája, akik lelkipásztori kisegítőként vagy katolikus hívőként támadások, bántalmazások, rablások, fenyegetések áldozataivá válnak, miként azok a katolikus intézmények is, amelyek támadástól és megfosztottságtól szenvedő népcsoportok szolgálatában állnak. A Fides missziós hírügynökség által összeállított lista csak része azok hosszú sorának, akikről talán sosem kapunk hírt, akiknek a neve sem ismert, de a Föld különböző területein szenvednek és életükkel fizetnek a Jézus Krisztusba vetett hitükért.

Példaértékű a spanyol jezsuita misszionárius, Vicente Canas atya 1987-ben elkövetett meggyilkolására felbujtó személlyel kapcsolatos ítélet. Az első eljárás során, 2006-ban a vádlottakat bizonyíték hiányában felmentették. Az idén november 29-én és 30-án tartott új eljárás a felbujtó elítélésével zárult. Ő az egyetlen túlélő a vádlottak közül.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria