A katolikus közösség ad otthont az ökumenikus világimanapnak Debrecenben

Hazai – 2019. február 21., csütörtök | 13:21

Március 1-jén, pénteken tartják az ökumenikus világimanapot, melynek gyökerei a 19. századig nyúlnak vissza. A programot Magyarországon is megrendezik; Debrecenben idén a Szent Anna-főplébánia és a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium vállalta a házigazda szerepét.

Az International Committee World Day of Prayer (Világimanap Nemzetközi Bizottság) egy, a nők, valamint a szükséget szenvedő emberek társadalmi helyzetének javítása mellett elkötelezett nemzetközi ökumenikus mozgalom, amely egész évben tevékenykedik a legrászorultabbak körében. Minden évben március első péntekjén rendezik meg az ökumenikus világimanapot. Hazánkban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Női Bizottságának egyik munkacsoportja immár harmincnegyedik alkalommal szervezi meg az eseményt.

A világimanap programját minden évben más ország keresztény női munkacsoportja állítja össze: idén a szlovén testvérek. A rendezvény mottója: „Jöjjetek, mert már minden készen van!” (Lk 14,17). A nap során a helyi rendezvényeken a résztvevők megismerkednek az az évi szervező országgal, az ott élő emberek hétköznapi örömeivel és nehézségeivel – a megismerést beszámolók, kisfilmek segítik, amit énektanulás, imádság, valamint beszélgetés követ. A szeretetvendégségre elkészítik az adott ország nemzeti ételeit.

A programról további részletek olvashatók a világimanap magyar honlapján.

Az idei program logóját Rezka Arnuš szlovén festőművész készítette, aki alkotásán megragadta a mottó központi üzenetét: a meghívást Isten asztalához, ami mindenkinek szól. A kép felső részén szlovén népviseletbe öltözött nőalakok láthatóak. A szegélyén végigfutó, szlovén népi hímzéssel díszített félkörív egy tányért vagy asztalt szimbolizál, közepén a szlovén nemzeti édességgel, a poticával. A szőlők Szlovénia különböző borvidékeit szimbolizálják. Jellegzetes szlovén szuvenír és a szeretet jelképe is egyben az asztal közepén elhelyezett mézeskalács. A kép alsó részén a társadalom perifériájára szorult nők láthatók: hajléktalan édesanya, fogyatékkal élő, betegségben szenvedő nők, akik szintén meghívást kaptak az asztalhoz.

Debrecenben a Tiszántúli Református Egyházkerületi Nőszövetség huszonhetedik alkalommal szervezi meg az ökumenikus világimanapot, amit évente más-más felekezet fogad be: idén a Szent Anna-főplébánia és a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. A program március 1-jén, pénteken délután 5 órakor kezdődik a Svetits Intézet Szent Kereszt-kápolnájában. Utána szerény agapéra várják a résztvevőket a Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium ebédlőjébe.

A program során hagyományosan gyűjtést szerveznek egy előre, országonként kiválasztott intézmény javára: idén Magyarországon a Magyar Pünkösdi Egyház Hajlék Missziós Gyülekezete javára gyűjtenek, mely szervezet két évtizede aktívan jelen van a fővárosi hajléktalanellátásban.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Női Bizottsága

Fotó: Worlddayofprayer.net

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria