A kedd délelőtti elmélkedés a pápa lelkigyakorlatán – A restség ellenszere Jézus szeretete

2018. február 20. kedd 20:40

José Tolentino Calaça de Mendonça portugál pap költő február 20-én, kedden délelőtt tartotta meg Ferenc pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatának negyedik elmélkedését a „szomjúság tudományáról”.

Az Isten utáni szomjunkról szóló elmélkedéssorozat negyedik alkalmán José Tolentino a szomjúság haláláról, a lelki restségről és a kiégésről beszélt bibliai példák segítségével, végül pedig Jézus figyelmes és éber szeretetének követését ajánlotta megoldásként.

A restség, a tunyaság, a semmittevés, a mozdulatlanság a szomjúság, azaz az élet utáni vágy ellen dolgozik. Elvész az élet íze, és az ember lassan kezd meghalni – kezdte beszédét Tolentino. – A restség akkor jelentkezik, amikor felhagyunk azzal a vágyakozással, hogy örömet találjunk a találkozásokban, beszélgetésekben, megosztásokban, terveinkben, munkánkban és az imádságban. Megfogyatkozik bennünk az érdeklődés és a kíváncsiság a társaink iránt, nyitottságunk az ismeretlen felé, amikor unottan ismertnek tűnik minden. „Mintha nem is mi élnénk, mintha a restség démona szállna meg” – utalt a szónok a pusztai atyák és a modern egzisztencializmus tapasztalataira.

Jelen korunk ezt a fajta restséget gyógyászati kezelés alá vonta, mintha patologikus esetként egyszerű tablettákkal leküzdhető lenne. Ezzel szemben a restség vagy a depressziós állapot mindenképpen a teljes ember gyógyítását igényli. Számos ilyen jelenség mögött az ember magánya húzódik meg, aminek feloldásához egy belső út szükséges.

José Tolentino Calaça de Mendonça korunk egy másik fenyegető veszélyére is figyelmeztetett, amit kiégésnek nevezünk. Ez a helyzet akkor áll elő, amikor elfogy, elemésztődik az életerő. Érzelmi kimerültség lép fel, ami a papokat is éppúgy sújthatja, amikor egyedül maradnak; légüres térbe kerülnek, vagy az alkohol, az internet rabjai lesznek, vagy éppen a túlzott aktivitás mint nem megfelelő tüneti kezelés csapdájába kerülnek.

Tolentino először Jónás próféta példáját említette, aki vonakodott meghallani Isten szavát. Ezzel ellentétben Jákob harcot kezdett Istennel, mert benne volt a vágy az életre, és küzdött is érte. Jónás szeszélyes maradt, és ez kikezdte az Isten iránti vágyat. A szónok végül a gazdag ifjúról beszélt, akinek restségének következményét a szomorúsága tárja fel, mert jobban szerette a gazdagságát, mint az élet egésze iránti nyitottságot.

A helyes magatartáshoz szükség van annak az elemzésére, mi is oltja ki bennünk az élet utáni vágyat. A választ Tolentino Jézus szenvedésében találja meg, aki tud szenvedni azokért is, akik a maguk módján szeretnek. Szava buzdítás is számunkra: „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és az élet terhét hordozzátok, én felüdítelek benneteket. Vegyétek magatokra az igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű” – idézte negyedik nagyböjti elmélkedését zárva José Tolentino Ferenc pápa és a Római Kúria lelkigyakorlatán.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

2018. december 9. vasárnap
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

2018. december 9. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 10.

Adventi kalendárium – 2018. december 10.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 10.

Mai evangélium – 2018. december 10.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 5,17–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle