A magyar kultúra napja a Himnusz szülőföldjén

2018. január 23. kedd 18:44

Ökumenikus istentisztelet keretében ünnepelték meg január 21-én a magyar kultúra napját a Himnusz „szülőfalujában”, Szatmárcsekén. Az immár 25 éve minden évben megtartott imaalkalmon Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó és Fekete Károly református püspök hirdetett igét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Tisza-menti szabolcsi kistelepüléseken keresztül Szatmárcseke felé haladva a folyó kanyargását utánozzák a falvakon átvezető utak. Megtalálva medrüket visznek a régmúlt felé. Oda, ahol önkéntes száműzetésben élt huszonegy éven át a reformkor költője, Kölcsey Ferenc. A költő Szatmárcsekére, ősei birtokára tért vissza gazdálkodni és alkotni, itt tisztázta le 1823. január 22-én a Himnusznak, nemzeti identitásunk egyik jelképének kéziratát.

Az ökumenikus imahetet is bevezető közös istentiszteleten Szocska Ábel a gyökerekről és az ősökről beszélt. Személyes emlékezésén túl a Biblia ritkán felhangzó igeszakaszát, Jézus nemzetségtábláját olvasta fel az ünneplőknek. Örömét fejezte ki, hogy a magyar kultúra napjának megünneplése egy ökumenikus istentiszteleten történik, mivel, mint mondta, aki emlékezik, nem feledkezhet meg a múlt nagyjairól. 

Szégyen nélkül, büszkén továbbadni és továbbvinni azt, amit őseink tettek, megéltek, a béke és a nehézségek idején egyaránt, nekünk is feladatunk – mondta a nyíregyházi apostoli kormányzó, aki a bibliai ősök közül a rendíthetetlen hitű Ábrahámot, a zsoltárokat ránk hagyó Dávidot, a templomépítő Salamont, az erőskezű uralkodót, Hiszkiját és az ősei hibáit jóvá tevő Joziját emelte ki.

Az ősök örökségének ismerete, megbecsülése elengedhetetlen a gyökértelenség elkerüléséhez – figyelmeztetett Szocska Ábel, majd felsorolta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye néhány kiemelkedő személyiségét: Kölcsey Ferenc mellett megemlítette Móricz Zsigmondot, Vasvári Pált, Bessenyei Györgyöt és Benczúr Gyulát.

Fekete Károly református püspök a Himnuszról elmélkedve így fogalmazott: „Manapság oly sokszor méltatlan körülmények közt hangzik fel, leértékelődik, egy formálissá silányodó ünnepségen rosszkedvű zenehallgatássá fakul. Nem így itt, Szatmárcsekén, ahol végkicsengése új kezdetre sarkall bennünket.”

A Himnusz áldást kérő soraiból kiindulva a református püspök arról az Istenről beszélt, aki áldásával őriz, s mint védelmi rendszer kínálja magát nekünk. Fekete Károly hangsúlyozta: a beléptetőkamerák, őrző-védő rendszerek világában még mindig az Isten védelme a leghathatósabb dolog, s erre a védelemre szükségünk is van.

Isten úgy akar megáldani, hogy ránk ragyogtatja világosságát, a fényt, mely a káoszból rendet teremtett a világ kezdetén, s mely a félelemmel teli sötétséget, a mi belső sötétségünket is eloszlatja – folytatta a református püspök. – Az ember is próbál belevilágítani ebbe a világba, de sokszor kiderül, hogy a sötétség még nagyobb lesz az ember által, mint amilyen korábban volt. Azért van ez így, mert sokszor megfeledkezünk a bennünk lévő sötétségről, amit szeretnénk letagadni, elrejteni. Számtalanszor megbuktunk már a jó akarásában, a belső sötétségünk miatt. Mi akartunk világolni, fényeskedni, a jó üggyel álcázva magunkat ragyogni szerettünk volna, és fényeztük magunkat, de csak arra telt, hogy önmagunk reklámfényei maradjunk.

Az istentiszteletet követően Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke adta át a Kölcsey-emlékplakettet, melyet idén Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész és szövegíró kapott.

Az emlékplakettet annak ítéli a társaság elnökségi bizottsága, aki életművével a magyar kultúrát gazdagította, és az egyetemes kultúrába emelte azt. A korábbi évek díjazottjai Törőcsik Mari színésznő, Vári-Fábián László költő-műfordító, Sebestyén Márta népdalénekes, Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre építész és Csoóri Sándor költő voltak.

Az ünnepség a szatmárcsekei református temetőben folytatódott, ahol több kulturális szervezet, oktatási intézmény, politikus és közéleti személyiség mellett a mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatója is elhelyezte koszorúját Kölcsey Ferenc síremlékénél.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
isten-szeretet-ezert-szeretett-lenyek-vagyunk-eloadas-sorozat-belso-varkastely
Isten a szeretet, ezért szeretett lények vagyunk – „A belső várkastély”-ról a D18 kávézóban

A budapesti D18 könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című művéről. A negyedik előadást február 22-én tartotta Baráth Évi orvos. Előadótársa, Béri Renátó kármelita szerzetes betegség miatt nem tudott jelen lenni.

2018. február 23. péntek
tuz-utott-ki-budapest-egyik-legnagyobb-templomaban-felmerul-szandekos-gyujtogatas-gyanuja
Tűz ütött ki Budapest egyik legnagyobb templomában – Felmerül a szándékos gyújtogatás gyanúja

Február 23-án, hajnali három óra után lángra kapott a Budapest Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom kerti tárolója, a lángok később átterjedtek a tetőszerkezetre.

2018. február 23. péntek
Mai evangélium – 2018. február 24.

Mai evangélium – 2018. február 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,9–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. február 24.

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 24.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle