A Máltai Szeretetszolgálat veszi át a tolnai idősotthon fenntartását

Hazai – 2024. május 6., hétfő | 10:31

A Tolna belvárosi részén található, 42 férőhelyes idősotthon várhatóan július elsejétől kerül a Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) Dél-dunántúli Régiójának gondoskodása alá.

2023-ban Tolna Város Önkormányzata kereste meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-dunántúli Régióját azzal a céllal, hogy egyeztetéseket kezdeményezzen a helyi idősek otthona (7130 Tolna, Bajcsy-Zsilinszky út 73/7.) fenntartói jogainak átadásával kapcsolatban. Április 24-én a tolnai önkormányzat képviselő-testülete határozatban erősítette meg az átadás szándékát, és döntött a Máltai Szeretetszolgálattal kötendő szerződésekről.

Szekszárdon és környékén már több mint három évtizede dolgozik és segít az MMSZ. Önkéntes csoportjuk több mint kétszáz családdal áll kapcsolatban, és immár harmincegy éve segíti a város és környékének lakosságát – mondta Jónás Gergely, a Máltai Szeretetszolgálat Dél-dunántúli Régiójának regionális ügyvezetője. – 2021-től pedig a szekszárdi Ezüstfenyő Idősek Otthona is a karitatív szervezet fenntartásában áll. Ahol aktív és igen eredményes önkéntes csoport működik, az megalapozza annak lehetőségét, hogy kiterjedt intézményi hálózat épüljön ki. Ezt látják Szekszárd környékén is, és az új intézmény átvételével tovább tudják erősíteni jelenlétüket a környéken, és még magasabb színvonalon kiszolgálni rászoruló ellátottaikat – tette hozzá az ügyvezető.

Egy idősotthon átvételének számos lépése van, több szakhatósági engedély és adminisztrációs lépés van még hátra, amelynek eredményeként várhatóan 2024. július 1-jétől kerülhet az intézmény a Máltai Szeretetszolgálat fenntartásába.

Számukra nagyon fontos, hogy a településen az idősek ellátása továbbra is magas színvonalon történjen. Céljuk, hogy a településen élők számára továbbra is biztosítsák az idősellátás e formájának lehetőségét, a lehető legjobb körülmények között. Azért gondoltak arra, hogy a Máltai Szeretetszolgálatot keressék meg az idősek otthona fenntartásával, mert személyesen tapasztalták, hogy megbízható, színvonalas munkával segítik a szociálisan rászorulókat, az idős embereket. Biztosak benne, hogy lakóik jó kezekbe kerülnek, és hogy egy újabb gyümölcsöző együttműködés veszi kezdetét. A most jóváhagyott megállapodás 15 évre szavatolja, hogy 42 férőhely mindig biztosított legyen a tolnai lakosok számára, idősotthoni elhelyezés igénybevételére – fogalmazott Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere.

A tolnai idősek otthona fenntartói jogainak átadása kapcsán a most megindult munka lehetővé teszi a különböző ellátási igények célzott és differenciált kiszolgálását, a szolgáltatás fejlesztését a településen, illetve a megyeszékhely környékén.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria