A Muszlim Világliga főtitkárával találkozott a pápa

Ferenc pápa – 2017. szeptember 25., hétfő | 9:59

Ferenc pápa szeptember 20-án fogadta Mohammad bin Abdul Karim Al-Isszát, a Muszlim Világliga főtitkárát és küldöttségét – adta hírül a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa.

Ugyanezen a napon Jean-Louis Tauran bíboros, a vatikáni dikasztérium elnöke szívélyes légkörű találkozó keretében folytatott megbeszélést a muszlim delegációval. A találkozón szó esett arról, hogy a vallás és az erőszak egymással összeférhetetlenek; a vallások erkölcsi erőforrásokkal rendelkeznek, amelyek képesek hozzájárulni a testvériséghez és a békéhez; a fundamentalizmus jelensége, különösen is az erőszakos formája aggasztó, és közös erőfeszítésre van szükség legyőzéséhez. A felek szerint ezenkívül léteznek olyan helyzetek, melyekben a lelkiismereti és vallásszabadságot nem tartják tiszteletben, és nem védelmezik; ilyen esetben sürgősen javítani kell a helyzeten azáltal, hogy megújítjuk a „vallási kérdést”, és felülvizsgáljuk az iskolai tankönyveket. A felek megegyeztek, hogy közös állandó tanácsot hoznak létre a közeljövőben.

* * *

A Muszlim Világliga az iszlám szalafista irányzatának legfontosabb fóruma, elsősorban a szaúd-arábiai kormány finanszírozza működését. Fő küldetésének tekinti, hogy „anyagi forrásokat gyűjtsön mecsetek építéséhez és iszlám intézmények támogatásához”, valamint „felszólítsa az embereket, közösségeket és államokat a saría törvényeinek követésére”. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után amerikai nyomozók átvizsgálták a szervezet New York-i irodáit, és egyik munkatársukat, Abdul Rahman Al-Amundit terrorcsoportok finanszírozása miatt 23 éves börtönbüntetésre ítélték.

Mohammad bin Abdul Karim Al-Isszát 2015-ben a Forbes magazin a világ leggazdagabb arabjai listáján a 9. helyre sorolta.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria