A nándorfehérvári diadalra emlékeznek a hétvégén Szegeden

2018. július 17. kedd 15:41

Ismeretterjesztő előadással, középkori viselet- és harci bemutatóval, táncházzal, gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences kolostorban és a rendház szomszédságában, a Mátyás téren július 20–21-én – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János törökök fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy nemzeti gyásznapjaink mellett világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek.

A Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek 1456 nyarán megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így az emléknapoknak a helyszín révén közvetlen kapcsolatuk is van a történelmi eseménnyel.

A programok sora július 20-án, pénteken este a ferences kolostorban kezdődik: Cseh Valentin történész tart előadást a nándorfehérvári ütközetről.

Szombaton délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek. A zenés-zajos menet dobosokkal, zászlóforgatókkal, hagyományőrzőkkel az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonul, ahol hadi táborok, kézművesvásár és -foglalkozások várják őket. A látogatók megcsodálhatják az öltözeteket és a fegyvereket, megtapasztalhatják, milyen volt a tábori élet Mátyás korában, a fekete seregben. A Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület tűzfegyver-bemutatót és táncházat tart; az Aranygyapjú Társulat a Mátyás, az igazságos című bábjátékát adja elő. A Sárkánykönny együttes koncertjén középkori zene csendül föl. A programok sorát sötétedés után tűzzsonglőrök bemutatója zárja.

A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed (Mohamed) török szultán hadaira. A déli harangszó a keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet. A napot 2011-ben az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

Forrás: MTI

Fotó: XIII. Nándorfehérvári Emléknapok/Facebook

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
-maradjunk-szofogadok-maradjunk-isten-igejenek-befogadoi-szent-istvan-napi-szentmise
„Maradjunk Szófogadók, maradjunk Isten Igéjének befogadói” – Szent István-napi szentmise Budapesten

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtt, majd vezette a Szent Jobb-körmenetet. A szentmise szónoka Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök volt.

2018. augusztus 20. hétfő
okumenikus-istentiszteletet-tartottak-budapesten-augusztus-20-eloestejen
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten augusztus 20. előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a magyarországi keresztény egyházak vezetői augusztus 19-én, szombaton, az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ökumenikus imádságon Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett.

2018. augusztus 20. hétfő