A nap, amikor szépnek láttam magam – Máltai szépségnap a pécsi anyukáknak

2017. május 18. csütörtök 12:03

„Nem hittem, hogy egyszer még szép leszek” – törölgette könnyeit egy nagymama Pécsett, a Menő Jövő Gyermekközpontban tartott szépségnapon, amit még a farsang végén tartottak.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az „átváltoztató” délelőttön a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjában részt vevő nők és gyermekeik, unokáik kaptak divatos ruhákat, sminktanácsokat, új frizurát és egy kis önbizalmat.

„A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a C&A áruházlánctól nagy mennyiségű adományt kapott, melyek kiváló minőségű ruhák. Ezeket egy, a programunkban részt vevő ember, Jónás alakította át, és szükség esetén javította a Hősök terei Jelenlét Házban működő Két öltés varróműhelyünkben” – mondta el ifjabb Csonka Pál, a segélyszervezet dél-dunántúli régiójának vezetője.

A ruhákat nem szokványos módon, ruhaosztás keretében szerették volna átadni a pécsi telepeken élő családoknak, hanem meghittebb formában, ezért a farsangi időszak végén egy egész napos, a televízióból jól ismert „átváltoztatjuk” szépségnapot szerveztek az anyukáknak, nagymamáknak. A nap folyamán nemcsak megszépítették az asszonyokat, de tanácsokat is adtak nekik, hogyan öltözzenek fel, és miként kommunikáljanak egy állásinterjú alkalmával vagy éppen az iskolai szülői értekezleteken.

A pécsi Jövő Menő Gyermekközpontot erre az alkalomra kissé átrendezték: sminkes, fodrász, öltöztető, manikűrös és fotós várta a hölgyeket. Pécsbányáról, Györgytelepről, Somogy-Bányatelepről és Meszesről hívtak meg összesen harminc nőt a szervezők, a telepeken dolgozó szociális munkások ajánlása alapján. Elsősorban olyan anyukákat vártak a szépségnapra, akik éppen állást keresnek, interjúkra járnak, amihez nincs alkalmas öltözékük. Természetesen sokan a gyerekekkel együtt érkeztek, akik szintén találtak maguknak ruhát az iskolai rendezvényekre és ünnepségekre.

„Nemigen járnak ők kozmetikushoz, fodrászhoz, mert drága, és persze nem vásárolnak márkás ruhákat. Igaz, amiket ma kaptak tőlünk, azok is »márkátlanított« termékek” – mondta Világos Linda, a szeretetszolgálat munkatársa. „Van köztük gyesen lévő 25 éves anyuka két gyermekkel, saját két és férje előző házasságából született három gyermekéről gondoskodó kosárfonó asszony, nyugdíjas takarítónő, nyolcgyermekes család legidősebb és egyetlen lánya. Sokukat jól ismerem, láttam őket szomorúnak, mérgesnek, elcsüggedtnek, vidámnak, láttam őket szépnek. És ma láttam őket csinosan, magabiztosan, ahogy még soha.”

A nap folyamán önkéntes szépítők segítettek az asszonyoknak abban, hogyan tudják kiemelni szépségüket, hogy lehetnek határozottabbak, és tanácsot adtak, milyen frizura, smink, köröm és ruha áll igazán jól nekik. Wilhelm Bernadett fodrász nem először járt a szeretetszolgálatnál önkéntesként. Korábban már részt vett egy hasonló akcióban Pécsbányatelepen. „Nagyon családias a légkör. Eljött velem a sminkes barátnőm, és mindketten nagyon meghatódtunk egy-két átváltozáson. Az egyik sokgyerekes anyuka el is sírta magát, mikor megmutattuk neki a tükörben a végeredményt. Nagyon jó érzés volt itt lenni, segíteni, örömet szerezni” – mondta a fodrász. Giesz Tímea kozmetikus sminkelte a lányokat és asszonyokat, mellette pedig a szeretetszolgálat munkatársa, Farkas Laura manikűrözött és szolid motívumokkal dekorálta a körmöket.


Miközben az anyukák szépültek, a gyerekeket Szalay Dóra gyógypedagógus felügyelte. A szépítkezés után jöhetett a ruhaválasztás, amiben Világos Linda volt a hölgyek segítségére: „Féltem a feladattól, de a leltár elkészítése és a válogatás után ismertem annyira a rendelkezésre álló ruhákat, hogy tudjam, kinek mekkora ruhát hol keressek. Minden hölgyet csinos alkalmi ruhába öltöztettünk, amiben el tud menni állásinterjúra, szülői értekezletre vagy éppen a gyermeke ballagására. Emellett, ha volt a méretében, még kapott mindenki egy kabátot vagy cipőt, és egy szett hétköznapi viseletet. Ez változó, volt, aki melegítőnadrágot, volt, aki pólót vagy farmert kapott.”

A kamaszok sem maradtak ki a csinosításból, nekik is jutott kabát, farmer, pulóver vagy póló. A nagyobb lányok körében nagy sikere volt a vastag harisnya és farmer rövidnadrág összeállításnak, amit már az aznapi iskolai bulira is fel tudtak venni. „A kisebbeket láthatóan a jégvarázsos baseballsapka és napszemüveg tette leginkább boldoggá” – mondta a szeretetszolgálat munkatársa.

Az „átváltozásokról” Egry Dóra önkéntes fotós készített képeket, melyekből az anyukák több másolatot is kértek, meséli Világos Linda. „Van, aki azért kér képet, hogy megmutathassa a munkatársának, barátainak, és van, aki azért, mert kedves emlék egy napról, ami kicsit más volt, mint a többi – amikor szépnek látta magát. Mi is szerettük ezt a napot. Ősszel megismételjük.”

Forrás és fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
fiatalok-zarandoklata-auschwitzban-valamennyien-lehetunk-beke-kezmuvesei
Fiatalok zarándoklata Auschwitzban: „Valamennyien lehetünk a béke kézművesei”

Szeptember 23-án ért véget a krakkó-auschwitzi találkozó, amelyre a Szent Egyed közösség ötszáz fiatalt hívott Kelet-Közép Európából: meghallgatták egy túlélő tanúságtételét, ellátogattak az emlékhelyekre, és együtt gondolkodtak arról, hogyan tudnak fiatalként egy erőszak nélküli világot építeni.

19:15
bucsut-es-szuletesnapot-unnepeltek-kelenfoldi-szent-gellert-plebanian
Búcsút és születésnapot ünnepeltek a kelenföldi Szent Gellért-plébánián

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben mutatták be az első szentmisét a kelenföldi Szent Gellért-templomban. Az évforduló és Szent Gellért ünnepe alkalmából szeptember 24-én búcsúi szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

18:38