A pápa a dél-amerikai őslakosoknak és földműveseknek nyújt segítséget

Kitekintő – 2016. július 21., csütörtök | 18:15

Júniusban tartott éves ülésén Bogotában nyolcvannégy projekt támogatását hagyta jóvá a Populorum Progressio Alapítvány, amellyel a latin-amerikai és a Karib-térség lakóinak életkörülményeit kívánják javítani.

A Cor Unum Pápai Tanács titkárhelyettese, Segundo Tejado Munoz prelátus a közelmúltban Kolumbiában és Ecuadorban járt, hogy elvigye Ferenc pápa szeretetének jelét az ott élőknek. A L’Osservatore Romano olasz katolikus napilap július 19-i számában számolt be útjáról.

A Populorum Progressio Alapítvány kis projektek támogatását biztosítja, hogy a helyi kisközösségek igényeit segítse megvalósulni. Az állattenyésztéshez, mezőgazdasági tevékenységhez, kézművességhez kapcsolódó tevékenységeket finanszíroz legfeljebb 25 ezer dollár értékben, ami állatok, munkaeszközök, gépek, számítógépek vásárlására fordítható. A jóváhagyott projektek között szerepel szociális tevékenységre szolgáló központok építése, ahol szentmisét is be lehet mutatni. Az alapítvány vezetésében hat latin-amerikai érsek is jelen van, ami biztosítja a helyi valóság és szükségletek ismeretét.

A támogatott projektek nagy része a nevelés területéhez kapcsolódik: nevelők képzése, oktatási eszközök beszerzése, felújítás vagy új tantermek építése. A támogatások nemcsak a társadalmi élethez kapcsolódnak, átfogó jellegű segítséget nyújtanak. Az emberre a maga teljességében tekintenek, pasztorális és spirituális szempontok figyelembevételével. A jóváhagyott terveket az olasz püspöki konferencia finanszírozza. Idén elsősorban Peru, Kolumbia, Ecuador, Bolívia, Argentína, Uruguay, Paraguay, illetve Haiti támogatására fordítják forrásaikat. A projekteket a helyi lakosság valósítja meg az egyes egyházmegyék püspökeinek vezetésével.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír