A pápa kéri: Most pénteken imádkozzunk és böjtöljünk a békéért!

Ferenc pápa – 2018. február 21., szerda | 19:20

Ferenc pápa arra hívja a világegyház tagjait és minden jóakaratú embert, hogy február 23-án tartson külön böjti és imanapot a békéért, amelynek hiányától sok helyen szenvednek szerte a világban.

Ferenc pápa február 4-én, szokásos vasárnapi Úrangyala imádságát követően hirdetett ima- és böjtnapot az egész világ békéjéért, kiemelve Kongó és Dél-Szudán nehéz helyzetét.

Így fogalmazott: „Mivel azt látjuk, hogy a világ sok részén a konfliktushelyzet tragikusan elhúzódik, arra hívom az összes hívőt, hogy tartsunk külön egy ima- és böjtnapot a békéért február 23-án, nagyböjt első hetének péntekjén. Főleg a Kongói Demokratikus Köztársaság és Dél-Szudán népéért fogjuk ezt felajánlani. Mint más hasonló alkalmakkor, a nem katolikus és nem keresztény testvéreket is hívom, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez úgy, ahogy legalkalmasabbnak tartják, a lényeg, hogy együtt cselekedjünk, mindnyájan!

Mennyei Atyánk mindig meghallgatja gyermekeit, akik hozzá kiáltanak a fájdalmak és szorongattatások között, »meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket« (Zsolt 147,3). Sürgető felhívást fogalmazok meg annak érdekében, hogy mi is halljuk meg ezt a kiáltást, és mindnyájan, saját lelkiismeretünkben, Isten színe előtt, tegyük fel magunknak a kérdést: »Én mit tudok tenni a békéért?« Nyilvánvaló, hogy imádkozhatunk érte, de nem csak ezt tudjuk tenni: mindenki konkrét nemet mondhat az erőszakra, amennyiben rajta múlik. Mert az erőszakkal elért győzelmek hamis győzelmek, míg a békéért való munkálkodás mindenkinek hasznára van!”

A Sant’Egidio közösség szervezésében közös imádsággal is lehet csatlakoznia a böjt- és imanaphoz. Budapesten február 23-án, este hat órakor a Kaniziusz Szent Péter-templomban (IX. ker., Gát utca 2–4.), Pécsen 18.30-kor a Lyceum-templomban (Király u. 44.) tartanak imádságot.

Forrás: Vatikáni Sajtóközpont (fordította: Tőzsér Endre SP)

Fotó: Intercontinental Cry

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria