A pápa kérlelte: lányához költözik lakókonténeréből egy 95 éves olasz asszony

2017. november 28. kedd 17:00

Az olaszországi hatósági téboly szimbolikus alakjává vált a 95 esztendős Giuseppa Fattori – mígnem a pápa közbenjárása beleegyezett a költözésbe. A Szentatya levélben kérte őt, hogy hagyja el lakókonténerét. Az idős nő egy földrengés, majd hatósági döntés miatt vesztette el otthonait..

Ferenc pápa közbelépésére volt szükség ahhoz, hogy a kilencvenöt éves Giuseppa Fattori kiköltözzön lakókonténeréből. Áldásával együtt a következőket írta a Szentatya a nyugdíjas hölgynek: „Elengedhetetlennek tartom, hogy elhagyd a konténert, és a lányodhoz költözz.” Az idős hölgy helyzetére lánya, Gabriella Turchetti hívta fel az egyházfő figyelmét. Ferenc pápa levelét Gabriella édesanyja 95. születésnapján, november 26-án adta át a címzettnek – közli november 27-i, hétfői számában az Il Resto del Carlino című olasz lap.

Az idős nő könnyek között engedett a kérésnek, mondván: ha a pápa is erre kéri őt, akkor – ha havazni kezd – elköltözik falujából, Fiastrából lányához, a nyolcvan kilométerre, Ancona közelében fekvő Castelfidardóba.

Az asszony fiastrai háza 2016 októberében egy földrengés következtében lakhatatlanná vált, ezért gyermekei egy faházat építettek neki, ahova az akkor 94 éves asszony be is költözött. Minthogy azonban a ház nem rendelkezett építési engedéllyel, a hatóság arra kötelezte, hogy hagyja el otthonát. Kilakoltatása óta egy lakókonténerben élt, ahol sem fürdőszoba, sem vécé nem volt.

Így vált Giuseppa Fattori az olaszországi hatósági téboly szimbolikus alakjává. A törvénytervezetet, amely esélyegyenlőséget teremtene az építési és lakásjogban, „Salva Nonna Peppina” („Mentsd meg Peppina nénit!”) címmel a római Szenátus, majd az olasz parlament elé terjeszették szavazásra.

Forrás: Katholisch.de; KNA

Fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda