A pápa kérlelte: lányához költözik lakókonténeréből egy 95 éves olasz asszony

2017. november 28. kedd 17:00

Az olaszországi hatósági téboly szimbolikus alakjává vált a 95 esztendős Giuseppa Fattori – mígnem a pápa közbenjárása beleegyezett a költözésbe. A Szentatya levélben kérte őt, hogy hagyja el lakókonténerét. Az idős nő egy földrengés, majd hatósági döntés miatt vesztette el otthonait..

Ferenc pápa közbelépésére volt szükség ahhoz, hogy a kilencvenöt éves Giuseppa Fattori kiköltözzön lakókonténeréből. Áldásával együtt a következőket írta a Szentatya a nyugdíjas hölgynek: „Elengedhetetlennek tartom, hogy elhagyd a konténert, és a lányodhoz költözz.” Az idős hölgy helyzetére lánya, Gabriella Turchetti hívta fel az egyházfő figyelmét. Ferenc pápa levelét Gabriella édesanyja 95. születésnapján, november 26-án adta át a címzettnek – közli november 27-i, hétfői számában az Il Resto del Carlino című olasz lap.

Az idős nő könnyek között engedett a kérésnek, mondván: ha a pápa is erre kéri őt, akkor – ha havazni kezd – elköltözik falujából, Fiastrából lányához, a nyolcvan kilométerre, Ancona közelében fekvő Castelfidardóba.

Az asszony fiastrai háza 2016 októberében egy földrengés következtében lakhatatlanná vált, ezért gyermekei egy faházat építettek neki, ahova az akkor 94 éves asszony be is költözött. Minthogy azonban a ház nem rendelkezett építési engedéllyel, a hatóság arra kötelezte, hogy hagyja el otthonát. Kilakoltatása óta egy lakókonténerben élt, ahol sem fürdőszoba, sem vécé nem volt.

Így vált Giuseppa Fattori az olaszországi hatósági téboly szimbolikus alakjává. A törvénytervezetet, amely esélyegyenlőséget teremtene az építési és lakásjogban, „Salva Nonna Peppina” („Mentsd meg Peppina nénit!”) címmel a római Szenátus, majd az olasz parlament elé terjeszették szavazásra.

Forrás: Katholisch.de; KNA

Fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
apa-tul-jo
Apa túl jó?

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő „Életre nevelő” címmel havonta jelentkező rovatot indított. Az apai mérce lehet növelő, érlelő is, ha az apa valóban gyermeke igazi arcát látja – tudhatjuk meg Pécsi Rita legutóbbi írásából.

2018. március 18. vasárnap
a-legcsodalatosabb-ajandek-es-legfelelmesebb-titok-sapientia-nap-az-eucharisztiarol
A legcsodálatosabb ajándék és a legfélelmesebb titok – Sapientia-nap az Eucharisztiáról

Az Eucharisztiáról szólt a március 17-én megtartott Sapientia-nap egész napos konferenciája a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

2018. március 18. vasárnap