A pápa kinevezte a Gazdasági Tanács tagjait

Kitekintő – 2014. március 8., szombat | 18:08

A február 24-én kiadott Fidelis dispensator et prudens kezdetű Motu proprio dokumentumban megnevezett új intézmények létrehozását folytatva, Ferenc pápa öt évre kinevezett nyolc bíborost és hét világi szakértőt a Gazdasági Tanács tagjaivá. Federico Lombardi szentszéki szóvivő kommentárját a Vatikáni Rádió honlapja ismertette.

A bíborosok: Reinhard Marx, München és Freising érseke (koordinátor); Juan Luis Cipriani Thorne, Lima érseke; Daniel N. DiNardo, Galveston-Houston érseke; Wilfrid Fox Napier, Durban érseke; Jean-Pierre Ricard, Bordeaux érseke; Norberto Rivera Carrera, Mexikóváros érseke; John Tong Hon, Hong Kong érseke; Agostino Vallini, a pápa római helynöke.

A világi szakértők: Joseph F.X. Zahra, Málta (alkoordinátor), közgazdász; Jean-Baptiste de Franssu, Franciaország, az INCIPIT elnöke; John Kyle, Kanada, közgazdász, az Imperial Oil Limited korábbi alelnöke; Enrique Llano Cueto, Spanyolország, közgazdász; Jochen Messemer, Németország, közgazdász; Francesco Vermiglio, Olaszország, gazdálkodási és menedzsment professzor; George Yeo, Szingapúr, mérnök, gazdasági szakember, korábbi pénzügyminiszter.

Cipriani Thorne, Napier, Rivera Carrera, Ricard, Hong Ton, Vallini bíborosok és Pell bíboros, a Gazdasági Titkárság új prefektusa tagjai voltak a Szentszék szervezeti és gazdasági problémáit tanulmányozó 15 tagú Tanácsnak, amely megszűnt. Marx és Pell bíborosok is tagjai a Bíborosi Tanácsnak, amely a Pastor Bonus apostoli konstitúció reformjával foglalkozik, és segítséget nyújt a Szentatya számára az egyetemes egyház kormányzásában – tájékoztat P. Federico Lombardi, szentszéki szóvivő.

A Tanács és a Gazdasági Titkárság közötti kapcsolatokat statútumok határozzák majd meg. A Tanács saját joghatósággal rendelkezik, nem pusztán a Gazdasági Titkárság tanácsadó szerve. A Tanács különböző földrajzi helyekről származó tagjai tükrözik az egyház egyetemességét, ahogy azt a Fidelis dispensator et prudens kezdetű Motu proprio előírta.

A Gazdasági Tanács felállítása kulcsfontosságú lépés a Szentszék jelenlegi vezetési struktúrájának megszilárdítása felé. Célja, hogy javítsa a koordinációt és a felügyeletet a gazdasági és vezetési kérdések terén. A Tanács azonnal megkezdi működését, az első találkozóra májusban kerül sor – nyilatkozta a szentszéki szóvivő.

Magyar Kurír