A pápa létrehozta a Világiak, Család és Élet Kongregációját

2016. augusztus 17., szerda | 16:21

Ferenc pápa Sedula Mater kezdetű motu propriójával augusztus 15-i dátummal új dikasztériumot állított fel, a Világiak, Család és Élet Kongregációját.

Az egyház – gondos anyaként – évszázadokon keresztül mindig gondját viselte a világiaknak, a családnak és az életnek, az irgalmas Üdvözítő szeretetét tanúsítva az emberiség iránt. Ezt figyelembe véve a Szentatya a Római Kúria hivatalait a mai kor és az egyetemes egyház igényeinek megfelelően kívánja alakítani. Különösen is a világiakra, a családra és az életre gondolva a pápa támogatást és segítséget kíván nyújtani számukra, hogy az evangélium aktív tanúságtevői és a Megváltó jóságának kifejezői legyenek korunkban.

Ezért miután mindent mérlegelt, a Szentatya apostoli tekintélyénél fogva létrehozza a Világiak, Család és Élet Kongregációját. Azok a kompetenciaterületek és funkciók, amelyek eddig a Világiak Pápai Tanácsához és a Család Pápai Tanácsához tartoztak, szeptember 1-jével átkerülnek az új dikasztériumhoz, és ezzel megszűnik a két korábbi pápai testület – olvasható az egyházfő motu proriójában.

Az új dikasztérium prefektusának Kevin Joseph Farrell dallasi püspököt nevezte ki a Szentatya. Kevin Farrell 1947-ben született Dublinban. 1966-ban belépett a Krisztus Légiója Kongregációba. 1978-ban szentelték pappá. Farrell a mexikói Monterrey-i Egyetem káplánja volt, valamint a Legio Christi olasz-, spanyol- és írországi szemináriumainak és iskoláinak főadminisztrátora. 1983-tól Washingtonban a Bethesda városnegyed Szent Bertalan-plébániáján végzett lelkipásztori szolgálatot. 2001-ben szentelték Washington segédpüspökévé. 2007-ben lett Dallas püspöke. Testvére Brian Farrell püspöknek, aki a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa titkára.

Vincenzo Paglia érseket, a Család Pápai Tanácsának eddigi elnökét augusztus 15-én a Szentatya kinevezte a házasság és a család tanulmányozásával foglalkozó II. János Pál Pápai Intézet nagykancellárjává és a Pápai Életvédő Akadémia elnökévé.

A motu proprio a pápai rendelkezések azon fajtája, amelyet a Szentatya nem hivatalos előterjesztésre, hanem saját elhatározásából hoz, s minden ünnepélyes forma nélkül adják ki. A latin kifejezés szó szerinti jelentése: „saját indíttatásból”.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
elo-orokseg-piarista-multidezes-budapesten
Élő örökség – Piarista múltidézés Budapesten

„A piarista múlt jelene” címmel tartottak könyvbemutatóval, könyvtár- és múzeummegáldással, valamint kiállításmegnyitóval összekötött rendezvényt a budapesti Piarista Központban április 25-én a Piarista Rend Magyar Tartományának központi gyűjteményei.

16:26
van-kozunk-hozzad-nazareti
Vecsei Miklós: Van közünk hozzád, Názáreti

„Kilenc hónappal ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pajzsára cseréltük a korábbi állami fenntartó cégtábláját az egykori gödi Topház bejáratán. A második héten szolgálatra jelentkeztem az intézménybe, tizenkét órás ügyeletet vállaltam...” Vecsei Miklós írását olvashatják az alábbiakban.

14:48