A Pápai Magyar Intézetet bemutató kötet jelent meg

2017. június 19. hétfő 10:00

Június 26-án mutatják be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében Tóth Tamás „Pápai Magyar Intézet – Róma” című könyvét, illetve annak olasz nyelvű kiadását (Il Pontificio Istituto Ecclesiastico Ungherese, Roma).

„Minden intézmény annyit ér, amennyi hagyományt tud teremteni” – idézte a Pápai Magyar Intézet (PMI) alapítója, Luttor Ferenc 1947-es mondatát Tóth Tamás, az intézmény rektora, akivel a Vatikáni Rádió stúdiójában készítettek interjút a hiánypótló kötetről, melyet egyaránt haszonnal forgat érdeklődő, ösztöndíjas, kutató. A százoldalas könyv dokumentumértékű fényképekkel, forrásjegyzetekkel, illetve összefoglaló táblázattal szolgál a Pápai Magyar Intézet rektorairól, papjairól, protektorairól.

Tóth Tamás az interjúban elmondta, történészként és a PMI vezetőjeként úgy érezte, fontos lenne bemutatni az intézmény történetét, hogy mindazok, akik itt tanulnak vagy látogatást tesznek, megismerhessék azt az örökséget, amelyet őriz. A kötet alapjául a Molnár Tamás történésszel együtt kiadott, a Falconieri-palota című kötetben megjelent tanulmány szolgált.

Tóth Tamás a Vatikáni Rádiónak elmondta, a PMI életében fontos szerepet töltött be Luttor Ferenc, aki később Buenos Airesben halt meg száműzetésben, és aki 1947–48-ban egyedüli diplomataként maradt Rómában, a korábban Serédi Jusztinián és Klebersberg Kunó segítségével létrehozott intézetben.

Ferenc pápa 2016-ban üzenetben köszöntötte az alapításának 75. évfordulóját ünneplő PMI-t:

„Róma ősi és nagy hírű városában a keresztény hit számos bizonyságát találjuk: nem csupán az apostolok és más szentek tiszteletre méltó földi maradványait és a római pápa székét, hanem sok pápai egyetemet és egyéb katolikus intézetet is, ahol az Egyház hitét és tanítását nagy igyekezettel és következetesen oktatják. Nem csoda hát, ha sok nemzet itt keresett olyan helyet, ahol magasabb tanulmányokat folytató, kiváló fiai tartósan lakhatnak. Ezek közé a házak közé tartozik a tiszteletre méltó elődünk, XII. Piusz által 1940. július 16-án alapított Pápai Magyar Egyházi Intézet is. A későbbi időkben, azok miatt a különféle nehézségek miatt, amelyeket a magyarországi kommunista rendszer okozott, nem csupán a Katolikus Egyháznak abban a nemes nemzetben élő pásztorai és hívei, hanem ez a római intézet is sérelmeket szenvedett és veszélybe került. Ezek miatt akkor a Szentszéknél keresett és talált segítséget. Most tehát örömmel értesültünk arról, hogy ez az intézet alapításának 75. évfordulóját ünnepli.”

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
otszazan-az-egymilliobol-rozsafuzert-imadkozo-gyermekek-tanusagtetele-szolnokon
Ötszázan az egymillióból – Rózsafüzért imádkozó gyermekek tanúságtétele Szolnokon

A Magyar Katolikus Egyház is csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek keretében október 18-án világszerte gyermekek imádkozzák együtt a rózsafüzért a világ egységéért és békéjéért. Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” imalánc egyik hazai helyszínére, Szolnokra látogattunk.

2018. október 18. csütörtök
ujabb-vilagmeretu-szentsegimadasra-hivnak-krisztus-kiraly-founnepenek-eloestejen
Újabb világméretű szentségimádásra hívnak Krisztus Király főünnepének előestéjén

Egyórás szentségimádásra hívnak Krisztus Király főünnepének előestéjén, november 24-én, szombaton a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az esemény szervezői.

2018. október 18. csütörtök