A rocktól a népzenéig – Both Miklós volt a Görög Zenei Esték vendége Debrecenben

Kultúra – 2018. november 14., szerda | 11:37

Elindult a Görög Zenei Esték második évada: november 11-én a Lautitia kóruscsalád első vendége Both Miklós kétszeres Fonogram díjas és Budai-díjas zeneszerző, előadóművész, a Napra együttes énekese, gitárosa és zeneszerzője volt.

A Lautitia kamarakórusának rövid előadása után, melyben három dalt énekeltek el, Both Miklóst hallhatta a közönség.

A zeneszerző rendhagyó módon nem koncerttel, hanem előadással készült, melyben a legutóbbi ukrajnai népzenei gyűjtéséről beszélt. Both Miklós számára, aki – mint elmondta – nyolcévesen kezdett gitározni, kezdetben a rockzene volt meghatározó; érdeklődése fokozatosan fordult a komolyzene, majd a magyar népzene felé. Amikor először járt Ukrajnában 2014-ben, akkor merült fel benne, hogy komolyabban foglalkozzon népdalaik rögzítésével.

Az első ukrajnai felvételt látva annak történetét is hallhatta a közönség: Both Miklós megkért az utcán néhány asszonyt, hogy énekeljenek valamit, mire ők a biciklijük mellett állva dalra fakadtak. Az idősek megrázó emlékeket osztottak meg az 1933-as éhínségről.

„Hihetetlen, milyen tempóban tűnik el ez a kultúra. Ez a nagyon komoly történelmi lenyomat eltűnőben van” – fogalmazott az esten a zeneszerző-népzenegyűjtő.

Az est Both Miklós és a Lautitia kamarakórus közös produkciójával zárult.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita köszönetet mondott a kórusnak és az előadóművésznek.

A Görög Zenei Esték következő alkalmán, január 13-án Dánielfy Gergő énekes lesz a Lautitia gyermekkar vendége.

Szerző: Dehir.hu/Mikula Szilvia

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria