A szalézi misszionárius, Vándor József emlékhónapja a kubai Santa Clarában

Megszentelt élet – 2016. október 24., hétfő | 16:35

A karibi szigetország középső részén fekvő Santa Clara város katolikusai számára október Isten szolgája Vándor József hónapja. Október 11-én emlékeztek meg a dorogi születésű, Kubában szolgáló szalézi misszionárius halálának 37. évfordulójáról.

Az El Carmen-plébánia közössége mind a mai napig ápolja Vándor József emlékét, amely élénken él a helyiek szívében, és igyekszik átörökíteni azt a következő generációkra is.

Vándor József 1936-ban érkezett Kubába, és 1954-ben kezdte meg 25 évig tartó szolgálatát a városban, ahol még mindig sokan emlékeznek rá mint a béke bátor magvetőjére, egy emberre, aki mély kapcsolatban élt Istennel, a bölcs pedagógusra és példás papra. A Városom szívverése című közkedvelt helyi rádióműsorban meghívtak mindenkit, hogy vegyenek részt az ünnepi programokon, amelyek során megemlékeznek Vándor atya 1979-ben bekövetkezett haláláról. Október 11-én már kora reggel megnyílt a látogatók előtt a szoba ajtaja, ahol Vándor atya élt. A helyiség ma kis múzeumként szolgál, itt tartják az atyával kapcsolatos képeket és személyes tárgyait.

A nap filmvetítéssel folytatódott a kommunikációs központban, amely Vándor József nevét viseli. A bemutatott dokumentumfilm címe Padre Vandor, corazón de paz (Vándor atya, a béke szíve), a vetítésen jelen voltak olyanok is, akik személyesen ismerték ők. Délután a hittanos gyerekek között szervezett játékkal folytatódott az ünneplés, a helyi fiatalok csoportja pedig Vándor atya, hogyan tudnám elfelejteni? címmel találkozót szervezett a havannai María Auxiliadora közösség fiataljaival, melynek során megismerhették Vándor atya életét és munkásságát.

Este helyi zenészek érkeztek, akik a vendégeket szórakoztatták. Bár hirtelen felhőszakadás szakította meg az ünneplést, az eső is valamilyen módon emlékeztetett arra a napra, amikor több ezer Santa Clara-i kísérte Vándor atyát utolsó útjára.

Az ünnepi szentmisében számos pillanat emlékeztetett a magyar szalézi misszionárius önfeláldozó szolgálatára: a Rosa Pérez Velasco-iskola létrehozására a szegény és középosztálybeli gyermekek számára, hőstetteire a Santa Clarában vívott csata során és a betegség nehéz éveire, amikor szenvedéseit felajánlotta a gyermekekért. Mindenki meglepetésére a mise végén a helyi fiatal zenészekből álló Tres Joyas trió több dalt játszott el, mintegy lezárva az ünnepélyes napot.

Az ünnepléssel töltött napok során a Carmen-templomban, a szalézi házban és Santa Clara városában találkozott az a közösség, melyet Vándor József hívott életre. A helyiek életben tartják emlékét, amely továbbra is áldást jelent a város számára.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria