Damaszkuszba és Aleppóba látogatott a szalézi rendfőnök

2018. április 14. szombat 16:34

Ángel Fernández Artime április 5-én érkezett Damaszkuszba, ahol a helyi szalézi közösséggel és fiatalokkal találkozott. 7-én Aleppóba utazott, ahonnan videoüzenetet tett közzé.

Mialatt a szíriai főváros, Damaszkusz keleti részén harcok folynak, a szalézi rendfőnök, Ángel Fernández Artime és titkára, Horacio López a városba látogatott, hogy Don Bosco utódaként vigaszt, örömet és reményt vigyen a helyiek számára, akiket több mint hét éve sújt a háború.

A rendfőnök április 5-én érkezett Damaszkuszba. Kora délután több fiatal kíséretében Pál apostol nyomdokain a Szent Anania-templomba látogatott, ahol felolvasták a Szent Pál megtéréséről szóló történetet, amelyhez Artime atya rövid kommentárt fűzött, hangsúlyozva, mennyire fontos mindenkinek, hogy megváltoztassa az életét úgy, hogy Isten felé irányítsa azt. A nap az eucharisztia ünneplésével folytatódott a Szent Pál-templomban, Damaszkusz Tabbala negyedében.

Másnap, április 6-án, pénteken Ángel Fernández Artime találkozott a helyi szalézi közösséggel – tagjai problémáikról és az előttük álló kihívásokról tájékoztatták a rendfőnököt, aki délután részt vett az oratórium gyermekeivel és fiataljaival, összesen mintegy ezer emberrel tartott találkozón. A program ezután az oratóriumok hagyományos előadásaival folytatódott, amelyhez maga Artime atya is csatlakozott gitárjátékával, majd szentmisét mutatott be a ház udvarán, végül a város és az ország békéje jelképeként szabadon engedett egy galambot.

Ezután folytatta útját Szíria városaiban, olyan helyeken, ahol megtapasztalta a háború okozta szenvedéseket, ugyanakkor a reményt is, azok reménye, akik – a szaléziakhoz és a szalézi házak fiataljaihoz hasonlóan – úgy döntöttek, hogy továbbra is hisznek a jövőben, amely békét hoz.

Ángel Fernández Artime április 7-én, szombaton délután érkezett Aleppóba. Másnap videoüzenetet küldött a Szalézi Csalág tagjainak:

„Ma 2018. április 8. van, vasárnap. Itt vagyunk Aleppóban, ugyanazon a helyen, ahonnan rendtársaink elküldték nekünk karácsonyi üdvözletüket. Nagyon örülök, hogy itt lehetek ezekkel a fiatalokkal, a Szalézi Családdal, a Segítő Szűz Mária Leányaival, a testvéreinkkel és a Szalézi Ifjúsági Mozgalom fiataljaival, egy családként és innen üzenhetek az egész szalézi világunknak, a Szalézi Családnak az egész világon, szólhatok a rendtársainkhoz és a nővéreinkhez, és minden olyan fiatalhoz, aki meghallgat.

Örömmel mondhatom, hogy imádkoztunk a békéért, a népek, kultúrák és vallások találkozásáért, és arra kérjük az Urat, segítsen, hogy emberi szabadságunkkal tegyünk azért, hogy ez a háború és pusztítás soha ne ismétlődjön meg.

Le vagyunk sújtva ennyi pusztítás és fájdalom, a sok haláleset láttán, tapasztalva, hogy 102 ezer embert sebesítettek meg bombák, és közel 5 millió szíriai hagyta el hazáját. Ez tényleg fájdalom!

De szeretnék elmondani valami mást is, ami látható és érezhető: itt annyira sok remény van!

Először is a hitben, ebben a húsvéti időszakban még inkább, mert úgy érzi az ember, hogy az élet folytatódik, és az élet, a testvériség, a segítség lehetséges, hogy az Úr mindenkinek segít, minden hívőnek, aki hisz az egy Istenben. Látni, hogy az élet visszatér, hogy igazán létezik a vágy a testvériség újjáépítésére, az egymás mellett élésre, a nép szolgálatára, a következő generációk szolgálatára, azokéra, akik ezekben az években születtek.

Kedves Szalézi Család, kedves fiatalok, hadd kérjek tőletek először is megértést, egy gyöngéd pillantást e rendtársak, nővérek, barátok számára! Imádkozzatok értük hittel, hogy legyen elég erejük. És továbbra is testvériségre és a szolidaritásra szólítalak fel benneteket, hogy segítsétek mindazokat, akik mindent elveszítettek. Segítsétek Aleppó polgárait és Szíriát.”

Ángel Fernández Artime, Don Bosco tizedik utóda délután szentmisét mutatott be, ezt követte a találkozó a középiskolásokkal és egyetemi hallgatókkal, majd számos szalézi munkatárssal, köztük Damaszkuszból és Kafrunból érkezettekkel is, akik beszámoltak a rendfőnöknek a háború okozta szenvedésről.

„Ángel atya valóban az édesapja és testvére volt mindenkinek. Meghallgatott minket, azt mondta nekünk, hogy továbbra is imádkozni fog értünk, és hogy az egész világnak beszélni fog a szíriai szaléziakról és fiatalokról” – zárta a beszámolót a közel-keleti tartomány kommunikációs megbízottja, Sally A-Jamra.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Videó: ANS Agenzia iNfo Salesiana

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

2018. április 21. szombat