A szaléziak a szegény fiatalokkal való találkozásra buzdítanak

Megszentelt élet – 2017. november 20., hétfő | 18:14

November 19-én tartották az Egyházban a szegények első világnapját. A szalézi rend örömmel üdvözölte Ferenc pápa kezdeményezését. A kelet-ázsiai és óceániai szalézi régió tanácsosának írásából idéz a rend honlapja.

„Sokszor tapasztaltam már, még négy évvel Ferenc pápa buzdítása, az Evangelii gaudium (Az evangélium öröme) ajándéka után is, hogy a világ katolikus közösségének számos hívője még mindig nem ismeri azt a teljes álomprojektet az Egyházról, amely az állandó misszió állapotában van, vagyis a kiteljesedés felé igyekszik, különösen a szegények felé. Örültünk tehát, amikor bejelentették a szegények első világnapját” – írja Václav Klement szalézi szerzetes, a Kelet-ázsiai és Óceániai Szalézi Régió tanácsosa.

Ez egy újabb következetes kezdeményezés, amelyről Ferenc pápa a legmélyebben meg van győződve: az evangélium lényege a közösségben megélt élet és a mások iránti elkötelezettség. Anélkül, hogy a szegényeket ténylegesen szeretnénk, nem lehetünk Jézus igazi tanítványai.

Az elmúlt négy év során rendfőnökünk fáradhatatlan lelkesedéssel ismételgette: a szegény fiatalok megmentik a szaléziakat! Valóban, a mi szerzetesi hivatásunkban – amelyet sokféle módon élnek meg a Szalézi Család különböző közösségei – mind ugyanazt a valóságot tapasztaljuk meg: bárhol és bárki iránt köteleztük is el magunkat, legyenek azok szegény emberek vagy fiatalok, akik szükségben élnek és/vagy veszélyeztetettek, ezeken a helyeken a hivatásunk virágzik!

Ferenc pápa konkrét kívánsága szerint a november 12. és 19. közötti hét különleges alkalom a személyes találkozásra a szegényekkel (fiatalokkal) és a cselekvésre: szeressünk, nem szavakkal, hanem tettekkel! Szegény fiatalok nélkül Don Bosco Szaléziakként nem tudunk megfelelő módon találkozni Jézussal.

Továbbá novemberben hívjuk a Szalézi Család minden tagját, hogy személyesen találkozzanak Jézussal a szegényekben, a szegényekkel, szemtől szemben, nem csak a Facebookon. Mivel a szegény fiatalok különleges helyet foglalnak el Isten szívében, ha igazi gyermekei szeretnénk maradni, akkor ugyanúgy dobbanjon a mi szívünk is! Szolgáljanak példaként Gaetano atya Nicosiából vagy Elmer Rodriguez testvér, és sok más szalézi szegények iránti elkötelezettsége – lépjünk ki a komfortzónánkból, és találkozzunk a körülöttünk élő szegény fiatalokban jelen levő Jézussal!

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria