A Szent Mártonnak szentelt évben Szombathelyre zarándokoltak a Pozsonyi Főegyházmegye papjai

2017. április 21. péntek 19:58

Húsvét nyolcadában, április 18-án egynapos zarándoklaton vettek részt a Pozsonyi Főegyházmegye püspökei és papjai, az érsekség területén 2017-re meghirdetett Szent Márton-év keretében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Tours-i Szent Márton, az irgalmas szeretetet hősies fokon gyakorló szent, aki a Pozsonyi Főegyházmegye és a pozsonyi székesegyház védőszentje is, az egykori Savaria területén látta meg a napvilágot. Erre a helyre hívta meg Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek-metropolita az általa vezetett egyházmegyében szolgáló papokat, hogy közösen kérjék Szent Márton közbenjárását. A zarándoklatra az egyházmegye főpásztorán kívül a segédpüspök, Haľko József is elkísérte a papságot.

Szombathelyre érkezve a Sarlós Boldogasszony-székesegyház előtt az egyházmegyei kormányzó, Császár István, valamint Fekete Szabolcs Benedek püspöki irodaigazgató fogadta a két püspökből és közel ötven áldozópapból álló csoportot. Ezután Stanislav Zvolenský érsek celebrált szentmisét, amelynek szónoka Haľko József püspök volt. Az eucharisztikus ünneplés után a résztvevők meghallgatták a székesegyház történetét.

Délután a szombathelyi Szent Márton-templomot tekintették meg a zarándokok, a hozzá tartozó látogatóközponttal együtt. A Szent Márton-plébánia életéről Schauermann János plébános számolt be. Szent Márton ereklyéje előtt Zvolenský érsek vezetésével imádkoztak közösen a Pozsonyi Főegyházmegye papjai.

Forrás: Molnár Tamás / Pozsonyi Főegyházmegye

Fotó: Vladimír Banský

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
krisztushoz-ragaszkodo-elet-halaadas-seregely-istvan-nyugalmazott-egri-ersek-30-puspok
Krisztushoz ragaszkodó élet – Hálaadás Seregély István nyugalmazott egri érsek püspöki jubileumán

Seregély István nyugalmazott egri érsek püspökké szentelésének harmincadik évfordulója alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be július 25-én az egri bazilikában Ternyák Csaba egri érsek, Katona István nyugalmazott egri segédpüspök és számos paptestvér koncelebrálásával.

15:10
erdelyi-zsuzsa-kiallitas-esztergom
Lelki házikincstár – A népi vallásosság tárgyait bemutató kiállítás Esztergomban

Menyasszonyi koszorúval keretezett Szűz Mária-kép; betlehem palóc viseletben; élet és halál kettőse: Janus-arc a rózsafüzéren; fából készült, kézzel faragott, sírban nyugvó Krisztus… A vallásos néphagyomány tárgyi emlékeiből nyílt állandó kiállítás május végén az esztergomi Szent Adalbert Központban.

2017. július 25. kedd