A Szent Mártonnak szentelt évben Szombathelyre zarándokoltak a Pozsonyi Főegyházmegye papjai

2017. április 21. péntek 19:58

Húsvét nyolcadában, április 18-án egynapos zarándoklaton vettek részt a Pozsonyi Főegyházmegye püspökei és papjai, az érsekség területén 2017-re meghirdetett Szent Márton-év keretében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Tours-i Szent Márton, az irgalmas szeretetet hősies fokon gyakorló szent, aki a Pozsonyi Főegyházmegye és a pozsonyi székesegyház védőszentje is, az egykori Savaria területén látta meg a napvilágot. Erre a helyre hívta meg Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek-metropolita az általa vezetett egyházmegyében szolgáló papokat, hogy közösen kérjék Szent Márton közbenjárását. A zarándoklatra az egyházmegye főpásztorán kívül a segédpüspök, Haľko József is elkísérte a papságot.

Szombathelyre érkezve a Sarlós Boldogasszony-székesegyház előtt az egyházmegyei kormányzó, Császár István, valamint Fekete Szabolcs Benedek püspöki irodaigazgató fogadta a két püspökből és közel ötven áldozópapból álló csoportot. Ezután Stanislav Zvolenský érsek celebrált szentmisét, amelynek szónoka Haľko József püspök volt. Az eucharisztikus ünneplés után a résztvevők meghallgatták a székesegyház történetét.

Délután a szombathelyi Szent Márton-templomot tekintették meg a zarándokok, a hozzá tartozó látogatóközponttal együtt. A Szent Márton-plébánia életéről Schauermann János plébános számolt be. Szent Márton ereklyéje előtt Zvolenský érsek vezetésével imádkoztak közösen a Pozsonyi Főegyházmegye papjai.

Forrás: Molnár Tamás / Pozsonyi Főegyházmegye

Fotó: Vladimír Banský

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-kozkinccse-valt-ernst-kodex-utohang-szent-marton-evehez
Utóhang Szent Márton évéhez – Közkinccsé vált az Ernst-kódex

Április 25-én mutatták be az Országos Széchényi Könyvtárban az Ernst-kódex első teljes hasonmás kiadását. A 12. századi kötet többek között Szent Mártonról szóló műveket tartalmaz, illetve Szent István ismert kisebb és nagyobb legendáját.

2017. április 27. csütörtök
a-szent-laszlo-ev-kiemelt-programjai-egyhazmegyeinkben
A Szent László-év kiemelt programjai egyházmegyéinkben

Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett a magyar kormány, amelyhez egyházmegyéink is csatlakoztak. Az alábbiakban a Szent László-év kiemelt egyházmegyei programjait közöljük.

2017. április 27. csütörtök