A Szentföldön tartotta idei lelkigyakorlatát a szegedi szeminárium

2019. április 3., szerda | 13:41

A Szentföldön tartotta éves lelkigyakorlatát a szegedi Szent Gellért Szeminárium március 23. és 29. között. Nnadi Onyedikacju Benjamin és Tapodi Krisztián papnövendékek beszámolóját adjuk közre.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Szentföldre zarándokoltak a szegedi Szent Gellért Szeminárium elöljárói és növendékei március 23. és 29. között Kocsi György biblikusprofesszor lelkivezetésével. A résztvevők Jézus életének főbb helyszíneit érintve közel egy hetet töltöttek Izraelben, a közösségi program egyben a szeminárium éves lelkigyakorlata is volt.

A Prédikátor könyvének tanítása szerint „Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt” (Préd 3,2). A szegedi szeminárium most a lelki feltöltődésre szánta ezt a néhány napot, amikor növendékei és oktatói Jézus nyomában kegyelmekkel teli utat járhattak be. A szegedi csoport tagjai az érkezést követően éjszakai imádságon vettek részt a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában. Különleges élmény volt éjfél előtt pár perccel ott megállni, ahol Jézust keresztre feszítették, eltemették, majd virrasztva ott imádkozni, ahonnan a mi Urunk feltámadt.

A többnapos jeruzsálemi tartózkodás alatt a zarándokok megtekintették a város nevezetességeit, megismerhették Jézus életének itteni helyszíneit, ahol az adott szentírási részek segítették a mélyebb találkozást. Sikerült eljutni a szent három nap eseményeinek főbb helyszíneire is, mint például az utolsó vacsora termébe, melynek közvetlen szomszédságában Veréb László spirituális mutatott be szentmisét. A zarándoklat az Olajfák hegyén, a Domus Flevit-kápolnánál, valamint a Via Dolorosán folytatódott. Öröm volt rácsodálkozni a város bibliai és kulturális gazdagságára. Jeruzsálem a keresztény és a zsidó vallás mellett a muszlimok szent helye is, így a zarándokok találkoztak a iszlám kultúra és vallás számos elemével is.

A szentföldi napok legkiemelkedőbb lelki élménye a Szent Sír-bazilikában, Jézus sírja fölött ünnepelt hajnali szentmise volt, melyet Serfőző Levente prefektus mutatott be. Ritka, hogy egy zarándokcsoport itt ünnepelhet szentmisét, ám a növendékek részesülhettek abban a kegyelemben, hogy az elöljárók által Jézus sírjánál ünnepeljék az eucharisztiát. A zarándoklat fontos állomásai voltak még Betánia, Jerikó, Názáret, Kána és Betlehem. A megtestesülés helyszínén magyar hangon csendült fel a Dicsőség, Názáretben pedig Jézus rejtett, csendes életszakaszán elmélkedtek a résztvevők.

A Jordán folyó Jerikóhoz közel eső részénél – amelyet Jézus megkeresztelkedésének helyszíneként tartanak számon – a papnövendékek elöljáróikkal együtt megújították keresztségi fogadalmukat. A többnapos szentföldi zarándokút alatt nagy élmény volt a Galileai-tó környékét végigjárni, ahol Jézus először találkozott a tanítványokkal, ahol Péter meghívásának és az ő primátusának helyét az első századok óta tisztelet övezi. Ugyancsak a tó partján fekszik Magdala, ahol a zarándoklat záró szentmiséjét bemutatta Kovács József, a szeminárium rektora.

A bibliai helyszíneken ünnepelt szentmisék, valamint a szent helyeken elmondott imádságok mind a papnövendékek, mind az elöljárók hivatását megerősítették, és lelkileg feltöltődve térhettek vissza Szegedre.

Forrás: Szent Gellért Szeminárium

Fotó: Veréb László, Tapodi Krisztián

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle