A szépség rajongója volt – Szilárdfy Zoltán lelki üdvéért mutattak be szentmisét Székesfehérváron

2018. január 17. szerda 15:32

Paptársai, egykori hívei és munkatársai a székesfehérvári székesegyházban emlékeztek meg január 15-én a közelmúltban elhunyt Szilárdfy Zoltán művészettörténész-papról.

Szilárdfy Zoltán a keresztény ikonográfiáról szóló számos könyv és tanulmány nemzetközileg is ismert és elismert szerzője, megannyi konferencia előadója volt, a barokk művészet legkiválóbb ismerői közé tartozott. Különös figyelemmel kutatta a magyar szentek tiszteletének művészeti emlékeit.

Homíliájában Spányi Antal püspök Szilárdfy Zoltán életpályáját felidézve bemutatta családi hátterét, tudományos tevékenységét és az egyházmegyei múzeumért végzett munkáját. A főpásztor kiemelte: Szilárdfy Zoltánnak gondja volt mindazon dolgok begyűjtésére és szakszerű megőrzésére, amelyek az Egyház számára értéket jelentettek.

Spányi Antal nemcsak a szépség rajongójának, hanem a Lélek pásztorának is nevezte Szilárdfy Zoltánt, aki sajátos szemmel nézte a világot, a szépen keresztül személve Istent. „Jézus papja volt. Tanúságot tett róla betegségében is, magányosan, otthonában egyesülve az egész Egyházzal, Krisztus megváltó áldozatával. Kereste az igazságot, a szépet, a jót, és mindennek a forrását, Istent szolgálta. Írásba foglalva gondolatait erről, tanulmányt írt Krisztus szenvedéséről, haláláról és megváltó áldozatáról.”

*

Szilárdfy Zoltán 1981-ben szerzett művészettörténész diplomát; doktori fokozatát 1985-ben nyerte el A barokk szentképek Magyarországon című könyvével. 1984-ben keresztény ikonográfiai témájú egyetemi szakdolgozatok elismerésére jutalomdíjat alapított. 1990-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem, majd több féléven át a Pázmány Péter Katolikus Egyetem meghívott előadója; 2012-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskola, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem óraadó tanára volt. Munkásságát a  Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat 1994-ben Henszlmann Imre-díjjal, 2006-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium Fraknói Vilmos-díjjal ismerte el. 2003-ban Pomáz díszpolgára lett, végakaratának megfelelően itt helyezték örök nyugalomra.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Kata

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
keresd-beket-faradhatatlanul-kozeledik-12-nemzetkozi-romai-ministranszarandoklat
Keresd a békét fáradhatatlanul – Közeledik a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklat

Július 28. és augusztus 4. között rendezik meg a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklatot. Csiszár Klára pasztorálteológust, a Nemzetközi Ministránsszövetség (CIM) alelnökét, a rendezvény egyik főszervezőjét kérdeztük a zarándoklat üzenetéről és a programokról.

2018. július 17. kedd
kapcsolatokban-elunk-vagy-online-vagyunk
Pécsi Rita: Kapcsolatokban élünk vagy „online vagyunk”?

„Mit tehetünk az online világ térnyerése ellen? (...) Kevesen veszik figyelembe, hogy a számítógép-használat csak abban az életkorban járhat valós előnyökkel, amikor már kifejlődött az idegrendszer, a döntésképesség, az érzelmi intelligencia...” Uzsalyné Pécsi Rita írását olvashatják.

2018. július 17. kedd