A szombathelyi Karitász nyomdájában fogyatékkal élők kapnak munkát

Hazai – 2014. május 14., szerda | 13:27

Kiszolgálják az egyházi intézmények és más megrendelők nyomdai igényeit, ugyanakkor munkát adnak azoknak, akik nehezen találják meg a helyüket a versenyszférában – a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász tudósítása.


A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász már évek óta közreműködik megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásában. Jelenleg ilyen munkavállalók népesítik be a szombathelyi Hollán Ernő utcai központ épületét, de e mellett több vidéki helyszínen is dolgoznak. A foglalkoztatás keretében napi négy órában különböző vállalatok biztosítanak munkát a náluk dolgozók számára.

Nagyjából az ilyen típusú foglalkoztatás indulásával egyidejűleg merült fel az igény egy nyomda indítására. Ennek 2009-es indulása előtt a Szombathelyi Egyházmegye plébániái, szervezetei és oktatási intézményei nyomdai igényeiket piaci alapon működő és piaci árakat kérő vállalkozásokkal tudták csak kielégíteni. A nyomda létezése olyan lehetőségeket nyitott meg, amelyeket korábban senki sem remélt.

Az üzemet a Szikla nappali ellátó munkatársa irányításával megváltozott munkaképességű munkavállalók üzemeltetik. Ha most valakiben egy hagyományos, zajosan kattogó nyomdagépekkel teli, festékszagot és új papír illatát árasztó terem jut eszébe, az nagyot csalódna, ha a szombathelyi nyomda helyiségébe lépne. A papír illatához sem kattogó nyomdagép, sem festékszag nem társul, egy nagy teljesítményű digitális nyomdagép áll az egyik fal mellett. Sokan nyomtatóhoz hasonlítják, amiben picit igazuk is lehet, de ez egy héttálcás, 320x450 mm méretű ívekre dolgozó, tekintélyes méretű berendezés. Ha csúcsüzemben működik, akkor naponta több ezer ív színes, vagy fekete-fehér nyomat elkészítésére alkalmas.

A helyiségben található polcokon impozáns papírkínálatból választhatják ki a megrendelők a kívánt nyomathoz felhasználandó papírokat. Ezekből havonta több tízezer ívet használ fel a nyomdagép.

Természetesen az elkészült nyomatokat fel is kell dolgozni. Méretre kell vágni, hajtogatni, tűzni, fóliázni, ragasztani és csomagolni. Ehhez kisebb-nagyobb vágóberendezések, fóliázó- és laminálógépek állnak rendelkezésre.

Már jó ideje érkeztek jelzések, hogy Szombathelyen nincs olyan könyvkötő-ragasztó gép, amelyikkel gazdaságosan lehet néhány száz példányban megjelenő füzetek, könyvek kötészetét végezni. A Karitász Nyomda is csak tűzést vagy spirálozást tudott eddig vállalni, ez azonban már kevés egy tetszetős könyv elkészítéséhez. A most beszerzett új gép azonban már erre a feladatra is kiválóan megfelel. Hogy nem alaptalan a nyomda vezetésének terve, azt bizonyítja, hogy már az induláskor több különböző kiadású könyv nyomtatása és kötése várakozott arra a pillanatra, amikor elindul a kötészet.

Mára a nyomda már régen nemcsak az Egyház szervezeteinek nyomdai igényeit elégíti ki, hanem számos külső szervezet állandó partnerei is vagyunk. Az igények az egyszerű névjegykártyák nyomtatásától egészen bonyolult munkák elvégzéséig terjednek. A nyomda munkatársai ezeket a feladatokat már rutinszerűen végzik, de sokszor van szükség a kreativitásukra is.

A munka a nyomdagépbe kétféle módon kerülhet: vagy a megrendelő hozza be, küldi be e-mailben vagy a honlapon keresztül a nyomtatni kívánt kreatívját vagy pedig a nyomda grafikával és tördeléssel foglalkozó munkatársai készítik el a nyomatok terveit. A megrendelő által hozott anyagok persze nem minden esetben alkalmasak nyomtatásra, ezek javításában, nyomdai előkészítésében is segítséget tudunk nyújtani. Alapvetően más azonban a helyzet akkor, ha egy megrendelő a fejében létező tervekkel érkezik. Az igények sora végeláthatatlan. Készülnek a szombathelyi nyomdában rendezvényekre szóló meghívók – a megye képzőművészei előszeretettel dolgoznak velük. Népszerű szolgáltatás az esküvői meghívók, illetve esküvői kellékek tervezése és nyomtatása. A közelmúltban egy megrendelő olyan doboz formájú meghívót kért, amelyről ha a doboz fedelét leemeli, a kinyíló doboztestben olvashatja a meghívó szövegét. Megoldották, fele áron, mint ha egy kreatív stúdióhoz fordult volna. Természetesen mindennapos plakátok és szórólapok tervezése, szerkesztése és nyomtatása, de szép számmal készülnek különböző kisebb formátumú füzetek, könyvecskék. Rendszeres, hogy egy-egy nagyszabású megyei rendezvény valamennyi kiadványát a Karitász Nyomda tervezi és nyomtatja.

A nyomdát a távolból interneten lehet a legkönnyebben elérni a http://nyomda.karitaszszombathely.hu címen. Ezen a felületen megtalálható az ügyfélkapcsolati űrlap, amely segítségével leendő megbízóink feltehetik kérdéseiket, kérhetnek árajánlatot, de akár saját kreatívjaikat is elküldhetik.

Klasszikus nyomdai munkát végzeznek, de náluk talán nagyobb a hozzáadott érték! Mert mi is egy nyomda dolga? Szép kiadványokat készíteni. Ezen túl a Karitász Nyomda gyógyít, integrál, segít, vigasztal. Nem megrendelői igények alapján, hanem azért, mert ez az elsődleges feladata. Munkavállalóik problémái nem átlagosak. Beteg és/vagy fogyatékossággal élő embereket foglalkoztatnak, akik képesek ugyanolyan minőségű munkát végezni, mint az egészségesek. Tiszteletre méltó erőfeszítéssel hordozzák a saját, speciális keresztjeiket, próbálnak felállni és állva maradni egy olyan világban, ahol a gyengéket eltiporják. Őket azonban az egyház karolja át és segíti tovább a mindennapok problémáin, biztosít számukra közösséget. A szombathelyi nyomda hat-hét munkatársa erős, jó hangulatú közösséget alkot, amelyben mindenki figyel a másikra, nem marad el a vigasztaló vagy bátorító szó, ha arra van szükség. Folyamatos fejlesztések vannak napirenden, hiszen nagyok a megrendelői igények és szeretnénk még több munkavállalót foglalkoztatni.

Hosszú ideje tervezték, hogy a nyomda saját tervezésű és készítésű termékeit az interneten is értékesítse. Ennek érdekében megújult a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász honlapja, majd idén februárban elindult a nyomda internetes boltja is (http://bolt.karitaszszombathely.hu). Már most látható, hogy képesek úgy kiszolgálni az Egyház nyomtatványokkal kapcsolatos igényeit, hogy ugyanakkor olcsóbban juthatnak hozzá az érdeklődők a hagyományos, egyházi alkalmakon használt kiadványokhoz. Webshopunkon már az induláskor 340 szent képe kapható történeti leírással, illetve túlnyomó részük imádságos háttérrel is. Nem hiányoznak az igés lapok, könyvjelzők, naptárak, képeslapok sem. Megtalálhatóak lesznek a szombathelyi Martinus Kiadó könyvei is, de tollak, bögrék és egyéb olyan kellékek is felkerülnek „polcaikra”, amelyeket különböző egyházi rendezvényeken használni lehet. Nem csupán katolikus vásárlókat várnak, ezért az igés lapokat, könyvjelzőket protestáns vásárlóik a protestáns bibliafordításokkal is megvásárolhatják. A cél a webshop esetében is kettős: olcsón kielégíteni az igényeket és kenyeret adni olyan emberek kezébe, akik a hagyományos munkaerőpiacon eleve hátránnyal indulnának.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria