A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa üzenetet küldött a buddhisták hagyományos ünnepére

2018. április 16., hétfő | 9:00

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa üzenetben fejezte ki jókívánságait a buddhista vészák ünnep, Buddha születésnapja alkalmából. Az üzenet a törvényesség és az átláthatóság kultúrájáért való összefogásra buzdít.

Korrupciómentes kultúra, erkölcsi fegyelem, egyenlőség és felelősség – erre biztatja üzenetében a keresztényeket és a buddhistákat a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa, melyet az idei vészák ünnep alkalmából küldött. „Vallási vezetőkként nekünk is hozzá kell járulnunk egy olyan kultúra előmozdításához, amelyet a törvényesség és az átláthatóság itat át” – áll az üzenetben.

A keresztények és a buddhisták is határozottan elítélik a korrupció bűnét. Ferenc pápa februári imaszándéka is arra buzdított, hogy mondjunk nemet a korrupcióra, mely miatt a szegények szenvednek. A buddhisták szerint a korrupció egy egészségtelen mentális állapot, amely szenvedést okoz és árt a társadalomnak. Olyan mérgező tényezők hívják életre, mint a kapzsiság, a gyűlölet, a csalódás vagy a tudatlanság. A buddhista életvezetési szabályok éppen azt írják elő, hogy tartózkodjunk mindattól, ami nem adatott meg számunkra.

Szomorúan ismerjük el, hogy követőink közül néhányan részt vesznek korrupt ügyletekben, és ez rossz kormányzáshoz, korrupciós szövetségekhez, a közös javak kifosztásához vezet – olvasható az üzenetben. – Az embereket megbotránkoztatják a hozzá nem értő és korrupt politikusok, a nem hatékony törvénykezés és az, hogy képtelenek leleplezni a legnagyobb korrupciós ügyeket. Ennek hatásaként populista mozgalmak születnek, melyeket olykor vallási szélsőségesek támogatnak, akik a közjó megsértése ellen tiltakoznak.

„Hisszük, hogy a korrupcióra nem lehet csönddel válaszolni” – hangsúlyozzák az üzenetírók, és a média és a civil lakosság összefogására buzdítanak a korrupció megelőzése és leleplezése érdekében. A cél az, hogy számon kérjék a közhivatalnokokat, akik felelősek cselekedeteikért, akik ráteszik a kezüket a nemzeti javakra, függetlenül attól, milyen az etnikai, vallási, politikai vagy társadalmi osztálybeli hovatartozásuk.

„Kedves barátaink, kötelezzük el magunkat aktívan azért, hogy családjainkban és szociális, politikai, civil vagy vallási intézményeinkben ne legyen korrupció, tisztességes és jellemes életet élhessünk. Békés és örömteli vészák ünnepet kívánunk” – zárul a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának üzenete.

A vészák, más néven Buddha Purnima vagy Buddha-nap, a buddhisták hagyományos ünnepe. Mozgó ünnep, áprilisban vagy májusban ünneplik. Néha egyszerűen csak úgy nevezik, hogy Buddha születésnapja, holott a vészák Gautama Buddha születésén kívül megemlékezik megvilágosodásáról (nirvána) és haláláról (parinirvána) is a théraváda buddhista hagyomány szerint.

(Forrás: Wikipédia)

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő
Útravaló – 2019. március 26.

Útravaló – 2019. március 26.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 26.

Mai evangélium – 2019. március 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 18,21–35

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle