A XII. stáció – Kereszteket megörökítő fotókból nyílt kiállítás Hódmezővásárhelyen

2019. április 17., szerda | 16:17

Dömötör Mihály fotóművész kereszteket és feszületeket megörökítő képeiből nyílt kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum Alföldi Galériájában április 16-án.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója a kiállítással kapcsolatban úgy fogalmazott, a kereszt és a feszület spirituális szimbólumok, amelyek Jézus halálát, valamint a kereszténység jelképeként és reményeként az örök élet ígéretét is megjelenítik.

Dömötör Mihály Keresztparafrázisok – a XII. stáció című kiállítása a nagyhéten nyílt meg; Hódmezővásárhely megbecsült művészének félszáz alkotása segít ráhangolódni az ünnepre, bemutatva a kereszténység legfontosabb szimbólumát, a keresztet.

A képeken több hódmezővásárhelyi feszület mellett olyan fényképek láthatók, amelyeket Dömötör Mihály múzeumi munkája során vagy a világban járva-kelve készített. „Jó érzés elidőzni a feszületek társaságában, amelyek bár tartalmilag azonosak, formailag mégis sokfélék” – fogalmazott a művész.

A kiállított fotók mind fekete-fehérek, a látható valóságtól eltérő ábrázolással fokozva a drámai hatást. A kereszt fontos jelkép a hívők számára, de a nem hívőknek is érdemes időt szentelniük és ráhangolódniuk az értelemhez és az érzelmekhez egyaránt szóló alkotásokra – tette hozzá Dömötör Mihály.

A kiállítás május 12-ig látható a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában (Hódmezővásárhely, Kossuth tér 8.).

Forrás: MTI

Fotó: Móra Ferenc Múzeum Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda