A XII. stáció – Kereszteket megörökítő fotókból nyílt kiállítás Hódmezővásárhelyen

2019. április 17., szerda | 16:17

Dömötör Mihály fotóművész kereszteket és feszületeket megörökítő képeiből nyílt kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum Alföldi Galériájában április 16-án.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója a kiállítással kapcsolatban úgy fogalmazott, a kereszt és a feszület spirituális szimbólumok, amelyek Jézus halálát, valamint a kereszténység jelképeként és reményeként az örök élet ígéretét is megjelenítik.

Dömötör Mihály Keresztparafrázisok – a XII. stáció című kiállítása a nagyhéten nyílt meg; Hódmezővásárhely megbecsült művészének félszáz alkotása segít ráhangolódni az ünnepre, bemutatva a kereszténység legfontosabb szimbólumát, a keresztet.

A képeken több hódmezővásárhelyi feszület mellett olyan fényképek láthatók, amelyeket Dömötör Mihály múzeumi munkája során vagy a világban járva-kelve készített. „Jó érzés elidőzni a feszületek társaságában, amelyek bár tartalmilag azonosak, formailag mégis sokfélék” – fogalmazott a művész.

A kiállított fotók mind fekete-fehérek, a látható valóságtól eltérő ábrázolással fokozva a drámai hatást. A kereszt fontos jelkép a hívők számára, de a nem hívőknek is érdemes időt szentelniük és ráhangolódniuk az értelemhez és az érzelmekhez egyaránt szóló alkotásokra – tette hozzá Dömötör Mihály.

A kiállítás május 12-ig látható a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában (Hódmezővásárhely, Kossuth tér 8.).

Forrás: MTI

Fotó: Móra Ferenc Múzeum Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

2019. május 21., kedd
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő