Áder János tartott előadást az edelényi görögkatolikus gimnáziumban a víz világnapja alkalmából

Hazai – 2017. március 22., szerda | 14:02

Az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium dísztermében tartott március 21-én délelőtt előadást a klímaváltozásról, valamint annak társadalmi és gazdasági összefüggéseiről Áder János köztársasági elnök.

Az államfő előadásában a víz kapcsán tapasztalható klímaváltozás hatásaira helyezte a hangsúlyt. Ennek következményeit néhány évvel ezelőtt az edelényiek saját maguk is elszenvedték, utalt a 2010-es árvízre is. Szemléletes példákkal hívta fel a diákok figyelmét környezetünk védelmének egyre sürgetőbb szükségességére. Többek között egy diák közreműködésével, fazékkal, pohárral, csészével és pipettával szemléltette, mennyire kevés földünkön az a hozzáférhető vízmennyiség, amely emberi fogyasztásra is alkalmas.


Az iskolában Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke köszöntötte Áder Jánost, akinek „személye számunkra egyetemes értéket képvisel”, hiszen a környezetvédelem nemzetközi főszereplőjeként is ismerjük – mondta a megyéspüspök.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisváros szakgimnáziuma évek óta nagy hangsúlyt fektet a környezet- és természetvédelemre. Az általános és pedagógiai képzés mellett az ott tanuló diákok a környezetvédelem és vízgazdálkodás szakképzésben is részt vehetnek, valamint érettségi után a környezetvédelmi technikus és természetvédelmi szaktechnikus képzést is választhatják. Közülük többen részt vettek a Budapesti Víz Világtalálkozón is.


Az előadás után a köztársasági elnök az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyát, a nemrégiben felújított L’Huillier–Coburg-kastélyt tekintette meg Edelényben.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Miskolci Egyházmegye; Sajómente

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria