Alapításuk századik évfordulóját ünneplik a szalézi női önkéntesek

Megszentelt élet – 2017. május 25., csütörtök | 13:21

Alapításának századik évfordulóját ünnepelte május 20-án Don Bosco Önkénteseinek Világi Intézménye (Volontarie di Don Bosco, VDB) világszerte. A központi ünnepi megemlékezésre az intézmény „bölcsőjében”, Torino Valdocco negyedében került sor.

A Segítő Szűz Mária-bazilikában május 19-én Ángel Fernandez Artime, a Szalézi Társaság egyetemes elöljárója mutatott be szentmisét, amelyen jelen voltak a Szalézi Család képviselői és számos szalézi női önkéntes, akik főként Olaszországból, de valamennyi kontinensről érkeztek, hiszen több mint 1200 önkéntes él 58 országban, szerte a világon. Jelen volt Olga Krizova, a volontáriák egyetemes elöljárója és Joan Lluís Playa szalézi atya, egyetemes asszisztens is. A szentmisét imavirrasztás követte Don Bosco szülőházában.

Ima, elmélkedés, megosztás és elmélyítés alkotta a május 20-i ünnepnap programját, amely az intézmény eredetét és történetét állította középpontba, kezdve három nő első összejövetelétől 1917. május 20-án, Filippo Rinaldi szalézi atya vezetése alatt, aki 1922-ban Don Bosco harmadik utóda lett, és ma boldogként tiszteli az Egyház.

Az ünneplésbe május 21-én az egész Szalézi Család bekapcsolódott. Ezen jelen volt a rendfőnök, Ángel Fernández Artime, Eusebio Munoz, a rendfőnök küldötte és több elöljáró, elnök, szalézi koordinátor, továbbá a Szalézi Család különböző csoportjainak számos tagja. A rendfőnök tolmácsolta jókívánságait a volontáriáknak – ugyanígy a Segítő Szűz Mária Leányai, a szalézi munkatársak, a volt növendékek és Don Bosco Önkéntesei is.

Artime rendfőnök ismertette a levelet, amelyet a volontáriáknak írt, alapításuk centenáriumának alkalmából.

Ezek után zenés, táncos művészi előadással idézték fel Don Rinaldi életének és intézményének kulcsfontosságú pillanatait arról, hogy lehet megszentelt életet élni a világban is.

Amint a rendfőnök emlékeztetett, egy százéves múlt nem lehet csupán emberi munka gyümölcse: ez bizonyíték Isten akaratára, és emiatt a volontáriák ünnepe nagy ünnep az egész Szalézi Család számára. Az ünnepség csúcspontja a szentmise volt a Segítő Szűz Mária-bazilikában, amelyet a rendfőnök mutatott be. Koncelebrált Joseph Zen Ze-Kiun bíboros, Hong Kong nyugalmazott püspöke, Enrico Stasi atya, Piemont és Valle d’ Aosta Különleges Körzet tartományfőnöke és sok más szalézi pap.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria