Alkalom a megújulásra – Idén is elstartol a Mária Maraton

2017. február 8. szerda 18:10

A Mária Út mentén induló Mária Maraton egyedülálló rendezvény Európában: ultramaraton-futók teljesítik a Mariazelltől Csíksomlyóig tartó több mint ezerháromszáz kilométeres távot. A június 16-án kezdődő programról február 8-án tartottak sajtótájékoztatót a budapesti Loyola Caféban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, hogy a zarándokúttal szeretnék a búcsújárás és a zarándoklat ősi hagyományát új, korszerű formában feléleszteni. E célt szem előtt tartva rendezik meg immár másodszor a Mária Maratont, melyre nem csupán a különleges teljesítményekre képes embereket várják, mert útközben, rövidebb távokra is bárki bekapcsolódhat, erre a szervezők lehetőséget biztosítanak.

Szabó Tamás megjegyezte, akár az is lehetséges, hogy kisebb csoportok felváltva fussák le az egy napra kijelölt negyvenkét kilométeres távot. Az eseményhez különböző indulási időpontokkal túrakerékpárosok is csatlakozhatnak. A tervek szerint a kerékpárosok naponta kétszer akkora utat tesznek majd meg, mint a futók.

Makai Viktória hétszeres magyar bajnok ultramaraton-futó arról beszélt, hogy miként jutott arra az elhatározásra, hogy idén családjával futja végig a távot. Egy édesanya az oviban anyuka, a munkahelyén munkaerő, otthon családanya, a futórendezvényeken pedig futó – mondta. A Mária Maratonon szeretné, hogy ezek a szerepek együtt jelenjenek meg, s gyerekei is megtapasztalhassák, milyen csodálatos dolog a futás, ami közelebb segíti az embert Istenhez, a transzcendenshez, emellett azt is megérthetik általa: mindenkinek vannak talentumai, melyekkel élni kell.


Kovács „Kokó” István ökölvívó is részt vesz majd a Mária Maratonon. Mivel versenyidőszakban rendezik meg, csak egy rövidebb szakaszt fut majd le. Szerinte a világban nagyon sokan lelki válsággal küzdenek, ezért látni akár a nagyon színvonalas futóversenyeken is hatalmas tömegeket, akár a szűkebb környezetünkben sok amatőr futót, hiszen a futás valóban segíti a lélek tisztulását, közelebb emeli az embert a transzcendenshez. Kiemelte: a Mária Maraton, bár komoly fizikai teljesítményt igényel, nem verseny, sokkal inkább zarándoklat – lehetőség a fizikai teljesítményen túl az esti elcsöndesedésre, megállásra.

A szervezők azt is kérték, hogy a közel száz település, melyen áthaladnak majd a zarándokok – a tavalyi példát követve – szervezzen helyi programokat, sportrendezvényeket, hogy minél több ember részt vehessen a zarándoklaton, akár csak rövidebb ideig, és így minél több emberhez eljusson a Mária Út szellemisége.


Sóskuti-Varga Gergely, a Zarándok Turizmusért Nonprofit Zrt. munkatársa hangsúlyozta, mindenkinek – vagyis a „keresőknek” is – ajánlja a részvételt, hiszen mint Kovács „Kokó” István is mondta, sokaknak adhat támaszt egy-egy ilyen, a testet is próbára tevő zarándoklat. Kiemelte, a szervezők minden lehetséges segítséget megadnak ehhez.

A részletekről és a jelentkezés feltételeiről a Mária Maraton honlapján lehet tájékozódni.

A rendezvény védnökei: Székely János római katolikus püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita és Fabiny Tamás evangélikus püspök.

Fotó: Lambert Attila

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-hibazol-kelj-fel-nincs-emberibb-mint-hibakat-elkovetni
Ferenc pápa: Ha hibázol, kelj fel: nincs emberibb, mint hibákat elkövetni!

Szeptember 20-án különleges stílusú beszédet mondott a Szentatya: közvetlen hangnemben, tegezve buzdította reményre a szerdai általános kihallgatáson jelen lévő hívőket. A pápa katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

15:34
-vadirat-gyulolet-ellen-kereszt-tuzben-cimmel-nyilt-rendhagyo-kiallitas-nemze
„Vádirat a gyűlölet ellen” – Kereszt-tűzben címmel nyílt rendhagyó kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Széttört keresztek, rommá lőtt templomok, megégett bibliák maradtak az Iszlám Állam pusztítása nyomán Szíriában, Irakban, a Ninivei-síkságon és még sok más helyen a térségben. A Magyar Nemzeti Múzeumban „Kereszt-tűzben – keresztényüldözés a Közel-Keleten” címmel nyílt kiállítás szeptember 19-én.

14:49