Alternatív halloween a heiligenkreuzi XVI. Benedek-főiskolán

2015. november 3. kedd, 17:51

Az ausztriai XVI. Benedek Filozófiai és Teológiai Főiskola hallgatói alternatív módon ünnepelték a halloweent és mindenszentek napját. Vidám összejövetelükön szenteknek öltöztek. Pater Johannes Paul OCist, a heiligenkreuzi ciszterci közösség tagja számolt be a kezdeményezésről.

Mindenszentek előestéje (október 31.) az angolszász kereszténységben All Hallow’s Eve (mindenszentek éjszakája). A halloween szó eredeti jelentéséből kiindulva szenteknek öltözött hallgatók gyűltek össze a heiligenkreuzi ciszterci fenntartásban működő XVI. Benedek Filozófiai és Teológiai Főiskola vidám rendezvényén. Ezzel akarták ráirányítani a figyelmet – az elvilágiasodott halloweenkultusszal szemben – az ünnep eredeti tartalmára.

Mindenszentekkor , akik Krisztus követésében példát jelentenek számunkra. Ők azok, akik megkönnyítik számunkra, hogy a hit útját járjuk, akik a mindennapokra lefordított evangéliummal mellettünk állnak – mondta Pater Johannes Paul, aki az osztrák olimpiai és paralimpiai csapat lelkésze is. Az egyetemisták ötletükkel azt üzenték, hogy ma is vannak emberek, akik számára a szentek jelentik a mértéket.

Melyik szentet ismeritek fel? – ezzel a kérdéssel indítottak párbeszédet és kaptak nagy számban a kezdeményezést méltató választ a főiskola Facebook- oldalán a szervezők.

A hallgatók többek között a vértanú Szent Ágnes, a  szalézi rendet alapító Don Bosco, Jeanne d'Arc, Szent András apostol, Szent Hubertus, Árpád-házi Szent Erzsébet, Nepomuki Szent János, Adolf Kolping, Lisieux-i Szent Teréz nemrégiben szentté avatott szülei és a gyermeke megszületéséért életét adó Gianna Beratta Molla alakját öltötték magukra.

Ugyanezen az estén tartotta a főiskola hagyományos nyílt napját, pártfogók ünnepét. Több mint ötszáz vendég érkezett a rendezvényre. A délután folyamán ismerkedtek az új épülettel, este pedig közösen ünnepeltek.

A monostor 12 400 adományozónak köszönheti a 6 millió eurós támogatást, ami a főiskola modern campusszá történő kiépítését lehetővé tette. A pártfogókról a hallgatók minden hétfőn megemlékeznek az esti szentmisében.

Fotó: Phil.-Theol. Hochschule Benedikt XVI. Heiligenkreuz

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

19:59
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

17:25