Apostoli nuncius látogatott a bukaresti magyar katolikusokhoz

2018. december 19. szerda, 13:10

A csaknem kétszáz éves bukaresti magyar katolikus közösség életében különleges nap volt idén december 16., advent 3. vasárnapja. Két évszázados története során először látogatta meg a közösséget apostoli nuncius.

Bukarest belvárosában található a Minden Kegyelmek Édesanyjáról elnevezett, leginkább Barátok temploma néven ismert istenháza, mely a román főváros legrégebbi, a 17. században épült katolikus temploma. A román és a német közösség mellett igen aktív hitélete van itt a helyi, néhány ezer fős magyar közösségnek is. Ezt a közösséget kereste fel advent harmadik vasárnapján Miguel Maury Buendía romániai apostoli nuncius azzal a szándékkal, hogy közelebbről megismerje a magyar híveket, akik egyik fontos pillérét képezik a bukaresti katolikus hitéletnek.

Vasárnaponként reggel 9 órakor ünnepelnek magyar nyelvű szentmisét a Barátok templomában. Az öröm vasárnapján a Szentszék nagykövete mutatta be ezt a szentmisét Fernando Duarte Barreisszel, az apostoli nunciatúra titkárával, Eugen Bortoș plébánossal és Wilhelm Dancăval, a Bukaresti Egyetem Katolikus Teológia Karának dékánjával, valamint a házigazda Țâmpu Cristinellel, aki 2009 óta felel a magyar anyanyelvű hívekért.

A prédikáció arra hívta fel a figyelmet, hogy az úgynevezett „örvendetes” vasárnapon örvendenünk kell, mert az Isten köztünk van, és elhárítja a félelmet; ugyanakkor az adventben nem elég örvendezni: ahhoz, hogy a várakozásunk hiteles legyen, szívünk állandó megtérése is szükséges.

A szentmise ünnepélyessé tételéhez hozzájárult a magyar közösség kórusa, a Fekete Klára által vezetett Baratia Chorus, amely 2014 óta teljesít liturgikus szolgálatot.

A nuncius látogatása a hívek által rendezett szeretetvendégséggel folytatódott, ahol a szervezésben segítséget nyújtó Bukaresti Magyar Nagykövetség és a Balassi Intézet bukaresti központjának képviselői jelenlétében a hívek kötetlenül elbeszélgethettek Miguel Maury Buendíával.

Bara Gyula, a magyar közösség tagja röviden ismertette a bukaresti magyarság történetét. A közösség a Rákóczi-szabadságharc, majd az 1848–49-es forradalom és szabadságharc megtorlása idején, illetve Trianon után alakult ki több bevándorlási hullám következtében. A magyar katolikusok zöme székelyföldi származású, akik főleg dolgozni érkeztek a román fővárosba. A nuncius megbecsüléséről biztosította a lelkes magyar közösséget, amely kettős kisebbségként, katolikusként és magyarként hűségesen ragaszkodik hitéhez és anyanyelvéhez.

Szöveg: Borbély Tamás

Fotó: Nagy András

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle