Apostoli nuncius látogatott a bukaresti magyar katolikusokhoz

Külhoni – 2018. december 19., szerda | 13:10

A csaknem kétszáz éves bukaresti magyar katolikus közösség életében különleges nap volt idén december 16., advent 3. vasárnapja. Két évszázados története során először látogatta meg a közösséget apostoli nuncius.

Bukarest belvárosában található a Minden Kegyelmek Édesanyjáról elnevezett, leginkább Barátok temploma néven ismert istenháza, mely a román főváros legrégebbi, a 17. században épült katolikus temploma. A román és a német közösség mellett igen aktív hitélete van itt a helyi, néhány ezer fős magyar közösségnek is. Ezt a közösséget kereste fel advent harmadik vasárnapján Miguel Maury Buendía romániai apostoli nuncius azzal a szándékkal, hogy közelebbről megismerje a magyar híveket, akik egyik fontos pillérét képezik a bukaresti katolikus hitéletnek.

Vasárnaponként reggel 9 órakor ünnepelnek magyar nyelvű szentmisét a Barátok templomában. Az öröm vasárnapján a Szentszék nagykövete mutatta be ezt a szentmisét Fernando Duarte Barreisszel, az apostoli nunciatúra titkárával, Eugen Bortoș plébánossal és Wilhelm Dancăval, a Bukaresti Egyetem Katolikus Teológia Karának dékánjával, valamint a házigazda Țâmpu Cristinellel, aki 2009 óta felel a magyar anyanyelvű hívekért.

A prédikáció arra hívta fel a figyelmet, hogy az úgynevezett „örvendetes” vasárnapon örvendenünk kell, mert az Isten köztünk van, és elhárítja a félelmet; ugyanakkor az adventben nem elég örvendezni: ahhoz, hogy a várakozásunk hiteles legyen, szívünk állandó megtérése is szükséges.

A szentmise ünnepélyessé tételéhez hozzájárult a magyar közösség kórusa, a Fekete Klára által vezetett Baratia Chorus, amely 2014 óta teljesít liturgikus szolgálatot.

A nuncius látogatása a hívek által rendezett szeretetvendégséggel folytatódott, ahol a szervezésben segítséget nyújtó Bukaresti Magyar Nagykövetség és a Balassi Intézet bukaresti központjának képviselői jelenlétében a hívek kötetlenül elbeszélgethettek Miguel Maury Buendíával.

Bara Gyula, a magyar közösség tagja röviden ismertette a bukaresti magyarság történetét. A közösség a Rákóczi-szabadságharc, majd az 1848–49-es forradalom és szabadságharc megtorlása idején, illetve Trianon után alakult ki több bevándorlási hullám következtében. A magyar katolikusok zöme székelyföldi származású, akik főleg dolgozni érkeztek a román fővárosba. A nuncius megbecsüléséről biztosította a lelkes magyar közösséget, amely kettős kisebbségként, katolikusként és magyarként hűségesen ragaszkodik hitéhez és anyanyelvéhez.

Szöveg: Borbély Tamás

Fotó: Nagy András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria