Ars Sacra Fesztivál és a Kulturális Örökség Napjai Veszprémben

Kultúra – 2015. szeptember 19., szombat | 12:00

A szent művészeteket középpontba állító Ars Sacra Fesztivált szeptember 19. és 27. között, a hazánk szellemi örökségét bemutató Kulturális Örökség Napjait szeptember 19–20-án rendezik meg. A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény mindkét programsorozathoz kapcsolódik – közli a veszprémi intézmény.

A veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény központjában ingyenes tárlatvezetést tartanak szeptember 20-án 10 és 11 órakor a Test és lélek a Nagy Háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az első világháborúban című kiállításon, valamint ugyanezen a napon szintén 10 és 11 órakor a Gizella- és a Szent György-kápolnában és a veszprémi érseki palotában. Az Ars Sacra Fesztivál keretében szeptember 24-éig ingyenesen látogatható a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban Madarassy István ötvös-szobrászművész Tűz és láng által című kiállítása. Az alkotó szeptember 24-én 16, 17 és 18 órakor személyes tárlatvezetést tart.

Szeptember 19-én 17 órakor a Nyitott Templomok Napja keretében a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban Nagy Csaba koncertjét hallgathatja meg a közönség. A lantművész az itáliai Francesco Canova da Milano (1497−1543) lantfantáziáiból, valamint a reneszánsz és a kora barokk jellegzetes zenei műfajai közül a ricercarókból (a fúga elődje) ad elő darabokat.

Szeptember 20-án 16 órától az érseki palotában Busics György egyetemi docens, intézetigazgató (Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar, Geoinformatikai Intézet) tart előadást egy elfeledett hosszmérték, a királyi öl és a középkori építmények méreteinek kapcsolatáról, a fehérvári középkori királyi bazilika és a körtemplomok (közöttük a veszprémi Szent György-kápolna) méreteinek vizsgálatáról Középkori építmények, körtemplomok és a királyi öl kapcsolata címmel.

Szeptember 20-án 18 órától a Szent Imre-templomban az Orlandone Énekegyüttes reneszánsz hangversenye várja az érdeklődőket. A koncerten Josquin Desprez, Domenico Scarlatti, John Tavener művei hangzanak el Vikman Pál vezényletével. Közreműködik Nagy Csaba barokk lanton, valamint Hartmann Domonkos gordonkán.

Szeptember 21-én 17 órakor kerül sor a veszprémi érseki palotában az Énekek Szent István király tiszteletére címmel a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent kötet bemutatására. A kiadványt Medgyesy S. Norbert történész, népénekkutató, a kötet egyik szerkesztője mutatja be. Az eseményen közreműködik a veszprémi főszékesegyház Szent Mihály kórusa Zsilinszky Cecília vezényletével, valamint a Magyar Honvédség Légierő Zenekara Katona János alezredes vezényletével, Kruppa-Jakab Éva és Zsilinszky Cecília énekművész közreműködésével.

Szeptember 23-án 17 órától az érseki palotában Kolba Judit régész-muzeológus vetített képes előadására kerül sor A gyöngyösi Szent Bertalan-templom kincstára címmel.

Szeptember 26-án 16 órakor a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban a száz éve született Pleidell János festőművészre emlékeznek, aki a „római iskolának” nevezett művészeti irányzat egyik utolsó jeles képviselője volt. Alkotásai Isten teremtett világát, valamint vallásos, biblikus témákat jelenítenek meg. Évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílik a templomban. A Takács Péter műgyűjteményéből Nagy Károly kiállításrendező által válogatott tárlat megnyitásán köszöntőt mond Nagy Károly címzetes apátkanonok, beszédet mond Kratochwill Mimi művészettörténész, közreműködik Veresné Petrőcz Mária énekművész.

Fotó: Veszpréminfo.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria