Ásványi Ilona a főapátsági könyvtár új igazgatója Pannonhalmán

2018. június 12., kedd | 20:11

Ásványi Ilona korábbi igazgatóhelyettest nevezték ki június 12-én Pannonhalmán a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatójának. Ásványi Ilona, aki Dejcsics Konrád bencés szerzetest váltja a főkönyvtár élén, a nagy múltú intézmény első világi igazgatója.

Ásványi Ilona általános és középiskolai tanár, könyvtáros, könyvtári szakértő, vezető szakfelügyelő. 1990-ben általános iskolai magyar nyelv és irodalom tanári, valamint könyvtáros oklevelét a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, 1993-ban középiskolai magyar szakos tanári diplomáját az ELTÉ-n szerezte. Teológiát hallgatott, majd 2003 és 2006 között különböző képzéseken és továbbképzéseken vett részt minőségmenedzsment, kulturális örökség védelme, állományvédelem területeken.

1990-től a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár könyvtárosa, 1998-tól helyettes igazgatója. 1999 és 2004 között az Egyházi Könyvtárak Egyesülése titkára, 2004–2007 között elnöke, 2007től 2010-ig elnökségi tagja volt, majd 2016-tól ismét elnöke. 2000 és 2009 között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Országos Katolikus Gyűjteményi Központ OKGYK könyvtári referense volt. 2001 óta könyvtári szakértő. 2006-tól 2012-ig vezető szakfelügyelő volt. 2014 és 2017 között részt vett a szakértői vizsgálatokban. Előadóként közreműködött a szakfelügyelők képzésében is. Munkáját 2010-ben az Informatikai és Könyvtári Szövetség által létrehozott „A könyvtárügyért” kitüntetéssel, 2011-ben pedig Szinnyei József-díjjal jutalmazták.

A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár Ásványi Ilona igazgatóhelyettes munkássága alatt az elmúlt években kiemelkedő és korszerű szakmai munkát végzett a nyilvános könyvtári működés, a kutatószolgálat és a történelmi állomány feltárása és megőrzése területén. A közgyűjteményi támogatásból, pályázati forrásból és saját erőből számos beruházás, fejlesztés és beszerzés valósult meg (reprográfiai szoba kialakítása, könyvszkenner beszerzése, a főiskolai/teológiai könyvtár rendezése, az R. Várkonyi könyvtár két szobájának kialakítása, széles körű egyedi könyvrestaurálás és állagmegóvás, új polcrendszerek kialakítása). Folyamatosan zajlik az új könyvek és folyóiratok beszerzése, az állomány elektronikus katalogizálása, az egyes állományrészek rendezése. Ásványi Ilona kiemelkedő szakmai eredménye, hogy 2017-ben megjelent az Ősnyomtatványkatalógus. A Főkönyvtár folyamatosan foglalkozik az egyes gyűjteményrészek feltárásával, gondozásával, fejlesztésével és kutathatóvá tételével. Folyik a Musikotheca és a Benedictina gyűjtemény feldolgozása. A kölcsönzés mellett a könyvtár rendszeres kutatószolgálattal áll a bencés és világi olvasók, kutatók rendelkezésére.

A pannonhalmi könyvtár egyidős Szent Márton monostorával. Egy Szent László-kori oklevél tanúsága szerint a 11. század végén Pannonhalmán már nyolcvan kötetet (körülbelül kétszáz művet) tartottak nyilván. 1786-ban a rend feloszlatáskor már több mint négyezer kötetet számlált a gyűjtemény. 1802-ben a könyvek közül csupán 757 kötetet és 27 kéziratot szállítottak vissza a monostor könyvtárába. A gyűjtemény száma a 19. század elején ugrásszerűen megnőtt. Ekkor határozták el az emblematikus könyvtárépület építését, amely ma az egyik legjelentősebb hazai műemlék teremkönyvtár.

A könyvtár állománya a mai napig gyarapszik. Napjainkban körülbelül négyszázezer kötetet őriznek a gyűjteményben.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle