Átadták Egyeken az idei Tárkányi-díjat

2019. január 8. kedd, 11:14

Az egyeki Szent József-plébánián január 1-jén hetedik alkalommal adták át a Papp László plébános által alapított Tárkányi-díjat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A díj a helyi közösséget példamutató módon szolgáló, hitéletüket tanúságtevő módon megélő hívek elismerése. Ezzel az egyházközség példaképeket állít tagjai elé a szentségi élet megélésében. Egyek filiája, Újszentmargita kitüntetettje Borsos János József pálos szerzetes. Egyek kitüntetettje özvegy Herbák Kálmánné, az egyházközség kántora. Posztumusz díjat kapott Molnár Gyuláné Pásztor Margit néni – a díjat családtagjai vették át.

Borsos János József Polgáron született 1937. szeptember 21-én. 1961. június 18-án, az egri bazilikában szentelték pappá. Első kápláni helye Egyek volt, majd néhány év múlva Újszentmargitára helyezték. Újszentmargita annyira elhagyatott és szegény falu volt, hogy az egyházmegyében nem volt már pap, aki elfogadta volna ezt a helyet. János atyát azzal küldte oda a főpásztor, hogy engedje összedőlni a tragikus állapotban lévő templomot, és majd a plébániaépületben kialakítanak egy kápolnát. János atya tizennyolc évnyi plébánosi szolgálata alatt kívül-belül teljesen felújíttatta az Isten házát és a paplakot. Nagyon megérintette a pálos rend lelkisége és történelme, szíve mélyén megérezte, hogy a Jóisten a pálos szerzetesi életre hívja. 1957-ben jelölt lett, majd a noviciátus után – melyben a József nevet kapta, az Úr Jézus nevelőatyja után –, 1960-ban letette az első fogadalmát. 2002. június 1-jén a pálos rend generálisa kinevezte a magyar rendtartomány tartományfőnökévé.

Herbák Kálmánné, Kovács Mária 1957. május 6-án született Egyeken. A szentmise zenei kíséretében teljesített szolgálatot ifjúkora óta: már 14 évesen harmóniumon játszott. 2006 szeptemberében Egerben megszerezte a kántori képesítést. 2017-ben nyugdíjba vonult, azóta még buzgóbban végzi egyházközségi feladatait. Tevékenyen részt vesz a helyi karitászcsoport életében, állandó, kitartó és gondos segítő a templom takarításában. Minden feladatot szívesen végez, ami a közösség életében éppen aktuális. Nélkülözhetetlen az ő jóra való készsége.

Molnár Gyuláné Pásztor Margit 1924. április 28-án született Egyeken, szülei földművesek voltak. Még a tizennegyedik évét sem töltötte be, amikor summásként, marokszedőként már kivette részét a család többi tagjával együtt a kenyérkeresésből. Molnár Gyulával 1947. október 11-én kötött házasságot. Három gyermekkel ajándékozta meg őket a Jóisten. A gyerekek és később az unokák katolikus nevelésében is fontos részt vállalt. Az egyházközségen belül rendszeresen kivette részét a közösségi szolgálatból. A templomdíszítést különösen szívügyének tekintette. Szabadidejében hímzéssel is foglalkozott, a mai napig láthatóak az oltáron, mellékoltáron azok a hímzett oltárterítők, melyek az ő keze munkáját dicsérik. Tagja volt a rózsafüzér társulatnak is. 2011. március 14-én tért meg a mennyei hazába, onnan segíti övéit közbenjáró imáival.

A díjátadáson jelen volt Csetneki Csaba, Újszentmargita polgármestere is, aki szeretettel invitálta a közösség tagjait arra az ünnepségsorozatra, melyet a település alapításának 1010. évfordulója alkalmából 2019-ben szerveznek. Csetneki Csaba egy különleges olajnyomatot ajándékozott Egyeknek, a Fekete Madonna-kép másolatát, Mária oltalmába ajánlva a közösséget.

Az ünnepségen közreműködtek Farkas Réka énekes és az egyeki Szent János katolikus iskola növendékei: Nagy Cintia moldvai népéneket adott elő; Novák Anna, Vitéz Zsófi, Nagy Nikolett felolvasták a kitüntetettek életútját; Farkas Áron és Ivancsó Máté János karácsonyi énekeket énekeltek; Farkas Réka énekes pedig székely újévi köszöntőt mondott.

A tudósítás teljes terjedelemben ITT olvasható.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Papp Ágoston

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd