Átadták Szatmárnémetiben a Boldog Scheffler János Központ megújult épületét

Külhoni – 2017. május 26., péntek | 13:24

Szalagvágással, áldással, beszédekkel és bemutató sétával adták át a Boldog Scheffler János Központ felújított és kibővített épületét május 25-én, csütörtökön. Az egészségügyi, fejlesztő és szociális központot a Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Társulata üzemelteti.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az öt éve működő intézmény átalakítását tavaly tavasszal kezdték meg a The Velux Foundations támogatásának, valamint helyi összefogásnak köszönhetően. A munkálatok során a zárdaépület jobb szárnyát teljes egészében megújították, a termeket a rehabilitációs és fejlesztőközpont igényei szerint alakították terápiákra alkalmassá, birtokba véve a tetőtér hasznos tereit is, ahol képzéseket tarthatnak; az alagsorból pedig egy medence is elérhető, a hidroterápiás foglalkozások számára.

A központ vezetői, a támogatók és a partnerek átvágták a szalagot, majd röviden ismertették a felújítás eredményeit.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere örömét fejezte ki az épület megszépülése és a központ tevékenysége okán is. „Egy olyan épületet adunk ma birtokba, ami egész Közép- és Kelet-Európa szintjén mintatevékenységnek ad otthont” – fogalmazott. Bejelentette, hogy Szatmárnémeti városa 188 gyermek terápiás kezelését támogatja, évente közel százezer euró értékben.

Pataki Csaba megyei tanácselnök a hit fontosságáról beszélt, ami erőt adott és ad a jó törekvéseknek, és előreviszi a szatmári közösséget. Mint mondta: a szociális tevékenységeket önzetlenség kell hogy kísérje, és összefogás, aminek eredménye a központ épületének átadása is.

Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök emlékeztetett, hogy az épület és a Boldog Scheffler János Központ is Krisztusé. A főpásztor elmondta: szerette volna, hogy a Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővéreknek „legyen új kezdete”, és a Boldog Scheffler János Központon keresztül mindez megvalósulhat. „Hiszem azt, hogy Isten megtette a magáét. Ezért vezetett hozzánk olyan embereket, vagy minket hozzájuk, akik segítségével a felújítást megvalósíthattuk. A mi részünket azonban nem fogja helyettünk más megtenni. Szívvel, lélekkel dolgozzunk!” – buzdított.

A The Velux Foundations képviselőjének köszöntőszavai után Szabó M. Rita, a Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek tartományfőnöknője köszönetet mondott mindenkinek, név szerint felsorolva a támogatókat. Schönberger Jenő püspök megáldotta a központot; ezt követően a vendégek megtekinthették az épületet.

Május 26-án tudományos konferenciát rendeznek a Boldog Scheffler János Központban.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria