Az ’56-os áldozatokra emlékeztek Székesfehérváron – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. október 22., szerda | 19:00

Imádságos megemlékezésre hívta Székesfehérváron Spányi Antal megyéspüspök az egyházak képviselőit, a városi és megyei vezetőket, hogy együtt fejezzék ki tiszteletüket az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és mártírjai előtt október 22-én – tájékoztatott a Székesfehérvári Egyházmegye.

A székesfehérvári bazilika altemplomában tartott ünnepség szónoka Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója volt. Beszédében felelevenítette Nagy Imre, a forradalom miniszterelnöke kétszeri elhantolásának történetét, amelynek az volt a célja, hogy minden létező nyomot eltöröljenek. „Azt akarták, hogy soha senki se találja meg őt, emlékét ne őrizze az utókor. Az emberek az éj leple alatt mégis virágot vittek arra a helyre, ahol eltemették. 1956 az eltörölhetetlen szabadságvágy üzenete mellett az igazság üzenetét hordozza, az emberek emlékezetében ugyanis az marad meg, ami igaz, nem a hazugság – emlékeztetett a színházigazgató. – Nem véletlen, hogy a valóság elferdítése, meghamisítása, elhallgatása ellenére is az igazság kitörölhetetlenül megmaradt az emberekben.”

Az imádságot Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök vezette, aki könyörgést mondott azokért, akik életüket adták hazánk szabadságáért. A főpásztor azért is fohászkodott, hogy az utódok a megvédett hazát odaadóan és önfeláldozóan szeressék, Krisztus tanítása és törvényei szerint éljenek Isten dicsőségére, embertársaik javára.

Ujvári Sándor református lelkész hálát adott Istennek, hogy életünk, a nemzet sorsa nemcsak békeidőben, hanem az embert próbáló időkben is az Ő kezében van. Hálát adott 1956 áldozataiért, akik nem veszítették el hitüket és reményüket. 

Fehér Károly nyugalmazott evangélikus esperes Szent Ferenc békéért mondott imáját olvasta fel, imádkozott azokért, akiknek köszönhetően most szabadságban élhetjük meg az emberi méltóságot.

Révész Lajos baptista lelkész megköszönte a szabadságot, amelyet Istentől kaptunk, és könyörgött azokért, akik továbbadják azt az eljövendő nemzedékeknek, hogy Krisztus szabadságában éljenek.

Az ünnepség végén az egyházi elöljárók, illetve a közéleti vezetők koszorút helyeztek el az emléktábla előtt, melyen a fehérvári áldozatok névsora olvasható.

Az imádságon Peretsényi Dániel Márai Sándor Mennyből az angyal című versét adta elő, Pásztor Katalin és Fersch Renáta pedig fuvolán játszottak.

Fotó: Berta Gábor

Videó: Egyházmegyei Stúdió, Székesfehérvár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria