Az Egyház társadalmi tanítása – Fedezzük fel (ismét) a munkáskérdéssel foglalkozó enciklikát!

2018. december 15. szombat, 12:26

Olvasóink megszokhatták, hogy Egyházunk tanítását, a pápai megnyilatkozásokat kommentár nélkül, teljes terjedelemben, magyar nyelven közreadjuk. Tesszük ezt azzal a hittel és abban a meggyőződésben, hogy az Egyház tanítása kommentár nélkül is közérthető és követhető.

Az Egyház történelme folyamán, különösképpen az elmúlt másfél évszázadban sohasem mulasztotta el, hogy a társadalmi élet kérdéseivel kapcsolatban megszólaljon. Ez XIII. Leó pápa megfogalmazása szerint kötelessége is. Ennek útja, hogy rámutassunk: a társalmi kérdésekben a párbeszéd útja sosem az érzelmek vagy éppen a politikai vagy gazdasági érdek vezérelte, legtöbbször leegyszerűsítő megfogalmazás. Az Egyháznak az egyes kérdésekben megfogalmazott tanítása ennél lényegesen több – elgondolkodásra, alapos körültekintés után megfogalmazott vélemény kialakítására sarkall, s ez sokszor fáradságos tevékenység.

A Jézus Krisztushoz hű emberek minden időben tanúságot tesznek szándékukról, hogy a társadalmi valóságot az evangélium erejével alakítsák át. Ez azonban mindig próbatétel volt, ma is az. Jézus Krisztus üzenete, az üdvösség, a szeretet, az igazságosság és a béke „jó híre” nem talál könnyen elfogadásra a mai világban, amelyet még mindig háborúk, nyomor és igazságtalanság tépáznak. Éppen ezért korunk emberének talán nagyobb szüksége van az evangéliumra, mint bármely kor emberének: szüksége van a hitre, amely üdvözít, a reményre, amely megvilágosít, és szüksége van az önmagát kínáló szeretetre.

Amikor látjuk, hogy napjainkban a munkavállalók és munkaadók érdeke, jogaik és kötelességeik kérdése szétfeszítik a társadalmi közbeszédet is, jó az Egyház tanítását megismernünk, oafigyelnünk rá. Ezért arra hívjuk kedves Olvasóinkat, hogy merítsünk abból a teljességből, melyet az Egyház ezen gazdag tanítása nyújt számunkra, olvassuk el együtt, újra a kérdéssel foglalkozó alapdokumentumot, XIII. Leó Rerum novarum kezdetű körlevelét. A munkáskérdéssel foglalkozó első pápai enciklika ITT érhető el.

Az olvasáshoz és az abból fakadó gondolkodáshoz, a téma elmélyítéséhez kérjük a Szentlélek megvilágosító és minden szívet megújítani tudó kegyelmét!

Forrás: Az Egyház társadalmi tanításának kompendiuma

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
kezdetet-vette-az-okumenikus-imahet-most-kell-egyuttmukodnunk-kuldetesunk-teljesiteseben
Kezdetét vette az ökumenikus imahét – Most kell együttműködnünk a küldetésünk teljesítésében

A budapesti, Deák téri evangélikus templomban tartották meg az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletét január 20-án. Az eseményen Erdő Péter bíboros, prímás és Szabó István református püspök mondott beszédet.

2019. január 20. vasárnap
az-ima-hegyeket-mozgat-jubileumi-szentmise-arpad-hazi-szent-margit-tiszteletere
Az ima hegyeket mozgat – Jubileumi szentmise Árpád-házi Szent Margit tiszteletére

Árpád-házi Szent Margit ünnepe alkalmából január 20-án a Margit-szigeten mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros. A főpásztor a jubileumi alkalommal – negyven éve indította el ezt a hagyományt Lékai László bíboros – arról tanított, miért időszerű, és mit üzen ma a szent királylány példája.

2019. január 20. vasárnap