Az Egyház társadalmi tanítása – Fedezzük fel (ismét) a munkáskérdéssel foglalkozó enciklikát!

2018. december 15., szombat | 12:26

Olvasóink megszokhatták, hogy Egyházunk tanítását, a pápai megnyilatkozásokat kommentár nélkül, teljes terjedelemben, magyar nyelven közreadjuk. Tesszük ezt azzal a hittel és abban a meggyőződésben, hogy az Egyház tanítása kommentár nélkül is közérthető és követhető.

Az Egyház történelme folyamán, különösképpen az elmúlt másfél évszázadban sohasem mulasztotta el, hogy a társadalmi élet kérdéseivel kapcsolatban megszólaljon. Ez XIII. Leó pápa megfogalmazása szerint kötelessége is. Ennek útja, hogy rámutassunk: a társalmi kérdésekben a párbeszéd útja sosem az érzelmek vagy éppen a politikai vagy gazdasági érdek vezérelte, legtöbbször leegyszerűsítő megfogalmazás. Az Egyháznak az egyes kérdésekben megfogalmazott tanítása ennél lényegesen több – elgondolkodásra, alapos körültekintés után megfogalmazott vélemény kialakítására sarkall, s ez sokszor fáradságos tevékenység.

A Jézus Krisztushoz hű emberek minden időben tanúságot tesznek szándékukról, hogy a társadalmi valóságot az evangélium erejével alakítsák át. Ez azonban mindig próbatétel volt, ma is az. Jézus Krisztus üzenete, az üdvösség, a szeretet, az igazságosság és a béke „jó híre” nem talál könnyen elfogadásra a mai világban, amelyet még mindig háborúk, nyomor és igazságtalanság tépáznak. Éppen ezért korunk emberének talán nagyobb szüksége van az evangéliumra, mint bármely kor emberének: szüksége van a hitre, amely üdvözít, a reményre, amely megvilágosít, és szüksége van az önmagát kínáló szeretetre.

Amikor látjuk, hogy napjainkban a munkavállalók és munkaadók érdeke, jogaik és kötelességeik kérdése szétfeszítik a társadalmi közbeszédet is, jó az Egyház tanítását megismernünk, oafigyelnünk rá. Ezért arra hívjuk kedves Olvasóinkat, hogy merítsünk abból a teljességből, melyet az Egyház ezen gazdag tanítása nyújt számunkra, olvassuk el együtt, újra a kérdéssel foglalkozó alapdokumentumot, XIII. Leó Rerum novarum kezdetű körlevelét. A munkáskérdéssel foglalkozó első pápai enciklika ITT érhető el.

Az olvasáshoz és az abból fakadó gondolkodáshoz, a téma elmélyítéséhez kérjük a Szentlélek megvilágosító és minden szívet megújítani tudó kegyelmét!

Forrás: Az Egyház társadalmi tanításának kompendiuma

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle