Az én Rómám – Pályázatot hirdet a Római Magyar Akadémia

2017. október 11. szerda 17:50

Videópályázatot hirdet a Római Magyar Akadémia „Az én Rómám” címmel. A játék, mely az intézmény alapításának 90. évfordulójához kapcsolódik, december 10-én zárul.

Róma a nyugati civilizáció mindmáig kiemelkedő fontosságú hivatkozási pontja, de nem csak az antik és a keresztény kultúra okán: messze több, mint relikviák, múzeumok, emlékhelyek tárháza. Róma eleven és nyüzsgő, életerőtől – és persze gondoktól, problémáktól – duzzadó metropolisz.

Az idén kilencvenéves Római Magyar Akadémia hazánk egyik legfontosabb kapcsolódási pontja az európai kultúrához; kapu, melyen keresztül mi, magyarok kitekinthetünk a nagyvilágba tájékozódni és magunkat megmutatni, s amelyen keresztül a nagyvilág is megérkezik hozzánk. Amikor e kapu küszöbét átlépjük, Róma vár minket: mindenkit a maga városa, ahányan vagyunk, annyiféleképpen látjuk, éljük meg tereit, utcáit, a lakosokkal való találkozásokat, hogy aztán otthonunkba ezer élménnyel gazdagabban térjünk vissza. Ezek az élmények beépülnek személyiségünkbe, megosztjuk barátainkkal, családunkkal. A Római Magyar Akadémia most játékra hívja mindazokat, akik másoknak is el akarják mondani, meg akarják mutatni, mit jelent számukra az örök város, mit kaptak tőle, hogyan látják, hogyan élték, élik meg.

A szervezők arra hívják a pályázaton részt vevőket, készítsenek rövid videót (telefonnal rögzítve is megfelel), melyben ki-ki felolvas, elmond egy-egy olyan magyar szerző által írott művet – verset, regényrészletet – amiben magára, illetve a maga Rómájára ismer, ami a legjobban visszaadja vagy legalább megközelíti a saját élményét.

A filmet e-mailben kérik elküldeni az accademiadung90@gmail.com címre. A videót közzéteszik a Római Magyar Akadémia YouTube-csatornáján, illetve az A90 Roma Facebook-oldalon is, ahol a közönség lájkokkal szavazhat a leginkább tetsző darabokra. A december 10-ig legtöbb lájkot kapó videó készítőjének jutalma egy két személyre szóló római utazás jövő tavasszal, az intézmény vendégeként.

A videót a fenti címre „Akadémia 90 játék” megjelöléssel kérik eljuttatni. A nyertest azon az e-mail-címen értesítik, amelyen pályamunkáját küldte. A videót a fenti megjelöléssel küldő egyszersmind hozzájárul ahhoz, hogy művét a világhálón az említett felületeken a Római Magyar Akadémia közzétegye.

Az intézmény fenntartja magának a jogot, hogy a videókat szűrje, és az eseményhez méltatlan tartalmú műveket ne válogassa be a játékba (erre vonatkozóan értesítést küld a feladónak).

Forrás és fotó: Római Magyar Akadémia

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
nem-legenda-merce-kaszap-istvanra-emlekeztek-parbeszed-hazaban
Nem legenda, mérce – Kaszap Istvánra emlékeztek a Párbeszéd Házában

Kaszap István (1916–1935), a fiatalon elhunyt jezsuita novícius tiszteletére rendeztek emlékestet az Ars Sacra Fesztivál keretében a budapesti Párbeszéd Házában szeptember 17-én. Az esten a Parastúdió előadásával és kerekasztal-beszélgetéssel idézték fel a fiatal hitvalló emlékét.

2018. szeptember 18. kedd
berczi-bernat-ciszterci-apat-benedikalasat-unnepeltek-zircen
Bérczi Bernát ciszterci apát benedikálását ünnepelték Zircen

Szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya emléknapján tartották az új ciszterci apát benedikálását Zircen. A szertartást Mauro Giuseppe Lepori generális apát végezte. A zirci ciszterci szerzetesközösség július 13-án választotta meg hat évre Bérczi L. Bernát eddigi kormányzóperjelt a monostor apátjává.

2018. szeptember 18. kedd