Az Európai Unióhoz delegált püspökök találkoztak az Európai Parlament képviselőivel

2018. december 7., péntek | 15:22

Az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata kiadásának 70. évfordulója adott alkalmat arra december 4-én, hogy az Európai Unióhoz delegált püspökök Brüsszelben találkozzanak az uniós képviselőkkel.

Reinhard Marx bíboros, a COMECE elnöke

„Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatáról fontos megemlékezni egyházi szinten is. E jogok alapja az emberi méltóság megerősítésében áll, és ma a világ különböző területein látjuk, hogy ez nem minden esetben világos és elfogadott egyes kormányok és csoportok részéről” – fogalmazott Antoine Hérouard lille-i segédpüspök, az Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottságának (COMECE) szociális ügyekért felelős testületének elnöke a december 4-én az Európai Parlamentben tartott találkozón. „A keresztények számára ez a méltóság azon alapul, hogy az embert Isten teremtette. A nem hívők is elismerhetik az ember elidegeníthetetlen méltóságát – tette hozzá a püspök. – Az emberi jogok alapvetőek, kezdve a vallásszabadsághoz való joggal. Ezt a témát Szent II. János Pál alaposan kidolgozta tanításában.”

Az Európai Unió püspökeinek és az Európai Parlament képviselőinek találkozóján megvitatták az EU-egyezmény 17. cikkelyét, amely kötelezi az európai intézményeket a rendszeres, nyitott és közvetlen párbeszédre az Európában jelen lévő vallásokkal. Erre rendszeresen sor is kerül az Európai Bizottság és az egyes vallások képviselőinek részvételével. Az Unió katolikus püspökei tárgyaltak az emberi jogok kérdéséről is.

A találkozó alkalmat adott arra is, hogy áttekintsék a vallásszabadság helyzetét Európában. „Nagyon súlyos problémák nincsenek, mint a világ más részein, de egyesek részéről mindig fennáll az a kísértés, hogy a vallást és a hitet teljesen a privát szférába utalják. Ezzel szemben nekünk hangsúlyoznunk kell, hogy az Egyháznak az egész társadalom számára van mondanivalója, amely segítheti a közjó építését egész Európában. Ezzel az érveléssel akarunk küzdeni a laicizmus bizonyos formája ellen, amely jelen van egyes országokban” – hangsúlyozta Antoine Hérouard.

Az elmúlt napokban a COMECE kiállt a migrációról szóló globális egyezmény támogatása mellett. A dokumentumot december 11-én Marokkóban vitatják meg. Az Európai Püspöki Konferenciák Bizottsága a múlt héten kiadott egy áttekintést a munka jövőjéről a kontinensen, Formálni a munka jövőjét címmel. „A munka világa gyorsan változik. Nagy polarizáció jellemzi, ami miatt arra van szükség, hogy a munka váljon tisztességesebbé, tartósabbá, és biztosítson nagyobb részvételt a dolgozók számára. Ezért nagyon konkrét javaslatokat fogalmaztunk meg, amelyek egy olyan gazdaság elképzelését kínálják fel, amely az ember szolgálatában áll. Elő kell segíteni a stabilabb és biztonságosabb munkát, valamint felül kell vizsgálni a nevelés fogalmát, hogy mindenki a saját munkájában gondoljon az utána következő nemzedékekre is” – fogalmazott Antoine Hérouard püspök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap