Az igazság odaát van – Konferenciát rendeztek a vatikáni csillagvizsgálóban

2018. szeptember 15. szombat, 13:00

A Castel Gandolfó-i pápai kertekben található vatikáni csillagvizsgáló adott helyet szeptember 10. és 13. között annak a konferenciának, amely a meteoritok és más világűrből származó tárgyak kezeléséről szólt.

A konferenciára a világ különböző országaiból érkeztek meteoritok és más világűrből származó tárgyak kezelésével foglalkozó szakemberek: 27 tudományos intézet mintegy  30 kurátora és gyűjteménykezelője volt jelen. A kurátorok nemcsak meteoritgyűjteményekkel foglalkoznak, hanem olyan mintákkal is, amelyeket az űrkutatás alkalmával gyűjtöttek össze, mint például a NASA által gyűjtött holdkőzetek, vagy a 25143 Itokawa aszteroidra indított Hayabusa-misszió során összeszedett minták.

„A kurátorok közössége hosszú évek óta próbált találkozót szervezni” – nyilatkozta Robert Macke jezsuita szerzetes, a vatikáni meteoritgyűjtemény kurátora, a konferencia egyik szervezője. „Ez a tanácskozás nagyszerű alkalom számunkra, és örülök, hogy a vatikáni csillagvizsgáló adhat otthont egy ilyen fontos megbeszélésnek.”

„Jó alkalom ez arra, hogy megismerjük a különböző gyűjteményeket és azt, hogy ezeket miként gondozzák” – fogalmazott Ludovic Ferriere, a bécsi természettudományi múzeum meteoritgyűjteményének társkurátora, a konferencia társkoordinátora.

A résztvevők áttekintették a téma történeti vonatkozásait is, de szó volt az űrmissziókból származó mintagyűjtemények kezeléséről is, az ehhez kapcsolódó technikai kihívásokról, valamint a jelenlegi aktuális kérdésekre is igyekeztek választ adni. Ezek a kérdések érintik a kutatásra szánt minták elhelyezését, a tulajdonjogot és a vásárlás jogi vonatkozásait, a mintadarabokra vonatkozó információk felvételét és megosztását, a kutatás lefolytatását, valamint a gyűjtemények növelését, hogy jobban szolgálják a tudományos közösséget, továbbá szó volt a minták megőrzéséről is.

„A mintadarabok kezelésének egyik legfőbb célja, hogy elérhetővé tegyék őket számos jövőbeli tudósnemzedék számára” – hangsúlyozta Ludovic Ferriere. „A meteoritgyűjtemények kurátorainak évekig egymástól függetlenül, maguknak kellett kitalálniuk a legjobb megoldásokat. Most végre egy közösségbe tömörülnek” – mondta Robert Macke.

Meteoritokat mindennap találnak, a tervezett űrmissziók pedig egyre több mintadarabot gyűjtenek össze. A jövő új és jobb eszközöket ígér a kutatás számára. Erre kell felkészülniük a kurátoroknak, mindebben segítséget nyújtott a vatikáni találkozó.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57