Az iraki pátriárka felháborítónak tartja a nyugati világ közönyét

Nézőpont – 2014. július 4., péntek | 18:05

Louis Raphael Sako káld pátriárka tájékoztatása szerint Irakban káosz uralkodik és a felosztás veszélye fenyeget. Szaúd-Arábia Irakkal közös határvonalán harmincezer katonát felsorakoztattak, miközben tovább tart az ISIS iszlám mozgalom előretörése – közli a Vatikáni Rádió.

Az iraki hadsereg csapatai meghátráltak, és átengedték a teret az iszlám milíciának. Az iraki és levantei iszlám állam megteremtését célzó ISIS vezetők felhívást intéztek a világon élő minden muszlimhoz, hogy segítsék elő az iszlám birodalom létrejöttét. Az iraki keresztény közösségek így halálos veszélybe kerültek.

Louis Raphael Sako káld pátriárka a Vatikáni Rádiót tájékoztatta a helyzetről: az országban káosz uralkodik, és a felosztás veszélye fenyeget. Kurdisztán már autonóm, és a szunnita tartományokat a központi kormány nem tudja ellenőrzés alatt tartani. Irak déli része valamivel stabilabb, mert majdnem teljes egészében síita ellenőrzés alatt áll.

„De velünk, keresztényekkel mi történik? Nem tudhatjuk, mikor robban a helyzet.” Nagy a valószínűsége, hogy polgárháború lesz a szunniták és a síiták között. Mindez rendkívül meggyöngítené mindkét felet, és nem lenne más megoldás, mint az ország három részre osztása.

„Én a magam részéről döbbenetemet és felháborodásomat fejezem ki a nyugati világ önzése és közönye miatt. Felszólítok mindenkit, minden egyházat és püspöki konferenciát, minden keresztényt és vallási közösséget, hogy csináljanak valamit, emeljék fel szavukat, és ítéljék el mindazt a szörnyűséget, ami itt történik. Miért félnek attól, hogy kimondják az igazságot?” – hangzik az iraki pátriárka kétségbeesett felhívása.

Magyar Kurír