Az ISIS inváziója után négy évvel a keresztények fele visszatért a Ninivei-fennsíkra

2018. augusztus 11. szombat, 14:57

Négy éve az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet a Ninivei-fennsíkról 125 ezer keresztényt kényszerített menekülésre. Mára az elüldözöttek fele visszatért egykori otthonába.

Az újjáéledő Moszul (bibliai nevén Ninive)

„Teljesen meg voltam döbbenve, amikor megláttam, mi maradt a házunkból és városunkból. Nagy munkába került, de most már végre készen van” – mondta könnyekkel a szemében Musza, a hatvanéves karakosi keresztény férfi a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet munkatársainak. Négy éve, 2014. augusztus 6-a éjjelén kényszerítette az ISIS arra, hogy családjával együtt elhagyja otthonát. Musza egyike annak a 26 500 kereszténynek, akik visszatértek Ninivébe.

Az utóbbi hónapokban a Szükséget Szenvedő Egyház katolikus segélyszervezet 8815 keresztény családnak tette lehetővé, hogy hazatelepedve új életet kezdhessenek. „Alig egy év telt el, mióta elkezdtük a nagyszabású Marshall-tervünket – nyilatkozta Alessandro Monteduro, a segélyszervezet igazgatója. – A jótevők nagylelkűsége egészen rendkívüli, és ennek erejéből tudtunk 4765 házat rendbe tenni a 13 555 lerombolt lakás közül. Ez a meglepő eredmény azonban még inkább arra ösztönöz, hogy folytassuk az újjáépítést. Sok iraki keresztény család szeretne visszatérni az otthonába, és mi nagyon szeretnénk segíteni őket, hogy a kereszténység megmaradhasson Irakban.”

„Számos család vár még arra, hogy újból hazatérhessen” – erősítette meg Amjeed Tariq Hano is. A 28 éves fiatal a hetven mérnökből álló csoport munkáját segíti. Íróasztalán halomban hevernek az újabb és újabb kérvények. A segítség elnyeréséhez azonban a tulajdonosoknak is hozzá kell járulniuk, mert csak így tudják jól elosztani a segélyeket és biztosítani a további építkezést.

2014 júniusa óta a segélyszervezet 39,7 millió euróval (mintegy 13 milliárd forint) járult hozzá az újjáépítéshez. „A helyzet nehéz, de egy cseppet sem gondolkodtunk azon, hogy visszatérjünk-e a hazánkba a kurdisztáni Erbilből, ahová elmenekültünk. Itt még fel kell forralni a klóros vizet ivás előtt, az áramellátás akadozik a generátorok miatt, az utak tele vannak kátyúkkal, de otthon vagyunk, a saját hazánkban, ahol nagyon fontos a keresztények jelenléte.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd
Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 23.

Mai evangélium – 2019. január 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle