Az iszlámról, keresztény szemmel – Könyvbemutatónk Budapesten

2018. október 9. kedd 08:01

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában jelent meg Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések” című kötete. A könyvet október 15-én 18 órakor mutatjuk be Budapesten.

Feszült helyzetben vagyunk: egyesek Európától idegen jelenségnek minősítik az iszlámot, mások a pluralizmus védőhálóját terjesztik ki rá. A neves teológus könyvében e két stratégia helyett inkább az iszlám és a kereszténység közötti különbségekre koncentrál. Azt próbálja meg igazolni, hogy a két vallás közötti eltérések gazdagítani tudják a kereszténységet, s a felismert különbözőségnek nem kell elkülönüléshez és elhatárolódáshoz vezetnie, hanem módot adhat arra, hogy a kereszténység értékes felismerésekre tegyen szert. Ez a kötet egyszerre különbözteti meg egymástól és hozza kapcsolatba a két vallást. Ehhez egyrészt részletesen áttekinti a Koránnal, Mohameddel és a muszlim istenképpel összefüggő kérdéseket, másrészt a muszlim emberképnek és az erőszak problematikájának szentel figyelmet. Igyekszik az iszlámot érintő mai viták összes égető kérdésével számot vetni. A könyv végén áttekinti a kereszténység és az iszlám kapcsolatát, s megpróbálja összefoglalni, mit tanulhatnak a keresztények a muszlimoktól, s milyen üdvtörténeti szerepe lehet az iszlámnak keresztény nézőpontból.

A kötethez Puskás Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának Dogmatika Tanszékét vezető professzor írt ajánlást, mely ITT olvasható.

A könyvet Dejcsics Konrád bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója és Szőke Péter, a Sant’Egidio közösség magyar vezetője mutatja be a D18 Könyvesbolt és Kávézó közösségi terében (1066 Budapest, Dessewffy utca 18–20.) október 15-én, hétfőn 18 órakor. Az est végén a szerző dedikál. Mindenkit szeretettel várunk!

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57
Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 9.

Mai evangélium – 2018. december 9.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle