Az iszlámról, keresztény szemmel – Könyvbemutatónk Budapesten

2018. október 9. kedd, 08:01

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában jelent meg Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések” című kötete. A könyvet október 15-én 18 órakor mutatjuk be Budapesten.

Feszült helyzetben vagyunk: egyesek Európától idegen jelenségnek minősítik az iszlámot, mások a pluralizmus védőhálóját terjesztik ki rá. A neves teológus könyvében e két stratégia helyett inkább az iszlám és a kereszténység közötti különbségekre koncentrál. Azt próbálja meg igazolni, hogy a két vallás közötti eltérések gazdagítani tudják a kereszténységet, s a felismert különbözőségnek nem kell elkülönüléshez és elhatárolódáshoz vezetnie, hanem módot adhat arra, hogy a kereszténység értékes felismerésekre tegyen szert. Ez a kötet egyszerre különbözteti meg egymástól és hozza kapcsolatba a két vallást. Ehhez egyrészt részletesen áttekinti a Koránnal, Mohameddel és a muszlim istenképpel összefüggő kérdéseket, másrészt a muszlim emberképnek és az erőszak problematikájának szentel figyelmet. Igyekszik az iszlámot érintő mai viták összes égető kérdésével számot vetni. A könyv végén áttekinti a kereszténység és az iszlám kapcsolatát, s megpróbálja összefoglalni, mit tanulhatnak a keresztények a muszlimoktól, s milyen üdvtörténeti szerepe lehet az iszlámnak keresztény nézőpontból.

A kötethez Puskás Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának Dogmatika Tanszékét vezető professzor írt ajánlást, mely ITT olvasható.

A könyvet Dejcsics Konrád bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója és Szőke Péter, a Sant’Egidio közösség magyar vezetője mutatja be a D18 Könyvesbolt és Kávézó közösségi terében (1066 Budapest, Dessewffy utca 18–20.) október 15-én, hétfőn 18 órakor. Az est végén a szerző dedikál. Mindenkit szeretettel várunk!

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

19:58
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara-94565
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 24-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

19:24