Az iszlámról, keresztény szemmel – Könyvbemutatónk Budapesten

2018. október 9. kedd 08:01

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában jelent meg Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések” című kötete. A könyvet október 15-én 18 órakor mutatjuk be Budapesten.

Feszült helyzetben vagyunk: egyesek Európától idegen jelenségnek minősítik az iszlámot, mások a pluralizmus védőhálóját terjesztik ki rá. A neves teológus könyvében e két stratégia helyett inkább az iszlám és a kereszténység közötti különbségekre koncentrál. Azt próbálja meg igazolni, hogy a két vallás közötti eltérések gazdagítani tudják a kereszténységet, s a felismert különbözőségnek nem kell elkülönüléshez és elhatárolódáshoz vezetnie, hanem módot adhat arra, hogy a kereszténység értékes felismerésekre tegyen szert. Ez a kötet egyszerre különbözteti meg egymástól és hozza kapcsolatba a két vallást. Ehhez egyrészt részletesen áttekinti a Koránnal, Mohameddel és a muszlim istenképpel összefüggő kérdéseket, másrészt a muszlim emberképnek és az erőszak problematikájának szentel figyelmet. Igyekszik az iszlámot érintő mai viták összes égető kérdésével számot vetni. A könyv végén áttekinti a kereszténység és az iszlám kapcsolatát, s megpróbálja összefoglalni, mit tanulhatnak a keresztények a muszlimoktól, s milyen üdvtörténeti szerepe lehet az iszlámnak keresztény nézőpontból.

A kötethez Puskás Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának Dogmatika Tanszékét vezető professzor írt ajánlást, mely ITT olvasható.

A könyvet Dejcsics Konrád bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója és Szőke Péter, a Sant’Egidio közösség magyar vezetője mutatja be a D18 Könyvesbolt és Kávézó közösségi terében (1066 Budapest, Dessewffy utca 18–20.) október 15-én, hétfőn 18 órakor. Az est végén a szerző dedikál. Mindenkit szeretettel várunk!

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-beke-hidjai-bolognaban-tartjak-vallasok-kozotti-nemzetkozi-talalkozot
A béke hídjai – Bolognában tartják a vallások közötti nemzetközi találkozót

Idén október 14. és 16. között 32. alkalommal szervezi meg a Sant’Egidio közösség azt a nemzetközi béketalálkozót, amelyen – a II. János Pál pápa által Assisiben 1986-ban megrendezett találkozó nyomán – a világ vallási vezetői párbeszédet folytatnak és hitet tesznek a béke mellett.

2018. október 15. hétfő
huseges-imadsaguk-tartja-meg-vilagot-nagyszulok-zarandoklata-az-alsoszentivani-kegyhelyre
Hűséges imádságuk tartja meg világot – Nagyszülők zarándoklata az alsószentiváni kegyhelyre

Október 13-án Alsószentivánon, a Fatimai Szűz első hazai kegyhelyén tartott Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök ünnepi szentmisét, amelyben a nagyszülőket külön áldásban részesítette.

2018. október 15. hétfő