Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek tartott nagyböjti lelkigyakorlatot Vácott

2019. március 21., csütörtök | 13:06

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita nagyböjt második hétvégéjén, március 15–17-én háromnapos lelkigyakorlatot tartott a váci Nagyboldogasszony-székesegyházban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A lelkigyakorlat záró szentmiséjén Bábel Balázs a napi evangélium kapcsán, amely Urunk színeváltozását írta le, beszélt a színeváltozás Katolikus Egyházban való megünneplésének történetéről és magyar vonatkozásáról. Az Egyház augusztus 6-án ünnepli Krisztus színeváltozását. Hivatalos ünneppé III. Callixtus pápa emelte a nándorfehérvári diadal emlékezetéül, amikor 1456. augusztus 6-án Rómában hírét vette, hogy Hunyadi János legyőzte a török sereget Nándorfehérvárnál, a keresztes hadat toborzó Kapisztrán Szent János segítségével.

Ezután Bábel Balázs a színeváltozás megfoghatatlanságáról, leírhatatlanságáról elmélkedett. „Nehéz Isten szépségét, szentségét az egyszerű emberek számára is érthetően megmutatni, ezért próbálta az Egyház ruhákkal, csillogással megjeleníteni ezt a szépséget. A keresztény szimbolika sok mindent kifejez. Az evangéliumi részben a felhő az Isten láthatatlanságát, a hegy az Istenhez való közelséget szimbolizálja. Az evangéliumi történetekben sokszor megjelenik a hegy mint helyszín, ahol az ember olyan parányinak érzi magát” – mondta az érsek.

Homíliája végén a mai ember útkereséséről szólt Bábel Balázs. „A szeretetnélküliség, a gyűlölet a pokol elővételezése. Jézus megmutatta Isten dicsőségét és szépségét ott, a hegyen, és ez az esemény egy elővételezett húsvét. Hallgassátok Jézus Krisztus szavait, amelyek biztos, szilárd alapot adnak mindennapjainknak!” – zárta szentbeszédét a főpásztor.

A szentmise végén Varga Lajos váci segédpüspök köszönte meg az érsek háromnapos váci szolgálatát.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda