Bálint Annuska szociális testvér gyémántfogadalmát ünnepelték Gyergyóhodoson

2017. július 14. péntek 10:01

Július 9-én a gyergyóhodosi Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban ünnepelték Bálint Annuska szociális testvér fogadalomtételének hatvanadik évfordulóját.

Az idők folyamán három szociális testvér tett első fogadalmat a gyergyóhodosi templomban: Kacsó Júlia 1956-ban, Bálint Annuska 1957. május 7-én, illetve Klein Brigitta 1958-ban. Annuska testvér hatvan esztendővel ezelőtt Feigl Mátyás plébános és a Ikrich Erzsébet Auguszta elöljáró jelenlétében tette le fogadalmát.

Július 9-én a hálaadó szentmise keretében a gyémántfogadalmas testvér elmondta a fogadalmi imát, majd szólt a jelen lévő hívekhez. A szentmise után Pál Vilmos gyergyóhodosi plébános kötetlen ünneplésre hívta a hálaadásra érkezett szociális testvéreket.

Az ünneplő közösség meglátogatta a templomtól nem messze lévő, Ferencz Amália Zita testvér által épített lelkigyakorlatos, nyaraló házat, mely jelenleg nincs a társaság tulajdonában, illetve a Gyergyóhodossal összenőtt Salamáson lévő házat is, ahol körülbelül tíz évig élt a Szociális Testvérek Társasága erdélyi kerületének alapítója, Ikrich Erzsébet Auguszta testvér.

Annuska testvér felidézve a salamási éveket elmondta: „Egyik alkalommal a szentmiséről együtt mentünk haza Auguszta testvérrel. Ő megkérdezte tőlem, hogy milyen jelmondatot választok a közelgő fogadalomtételre. Kértem Auguszta testvért, hogy mondjon ő nekem valamilyen jelmondatot, mert nekem hirtelen nem jutott az eszembe semmi. És ő sugallta tulajdonképpen a jelmondatomat: „Az Úr az” (Jn 21,12). Én az örökfogadalom-tételnél sem változtattam meg ezt a jelmondatot.

Úgy próbálom megélni, hogy amikor ez a szentírási rész elhangzik a szentmisében, mindig hála-szentmisét mondatok, és akkor, az a nap egy lelkinap számomra. Ez a felismerés életem legnagyobb istenélménye. Az is örömöt jelent számomra, hogy éppen az a tanítvány ismerte fel ezt, akit ő nagyon szeretett. Úgyhogy Auguszta testvérnek köszönhetem ezt a jelmondatot.”

Forrás: Puskás Attila/Romkat.ro

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-olyan-mint-az-elveszett-mennyorszag
„Olyan, mint az elveszett mennyország” – A kerecsendi roma gyerekek táborába látogattunk

Kerecsenden július 10. és 15. között tartották a 23. nyári tábort a falu roma gyermekei számára. Plébániai csoportból nőtte ki magát a tábort és az évközi közösségi programokat szervező Világítani fogok elnevezésű mozgalom, amely ma már az egész országból vonz főként fiatal önkénteseket.

2017. július 24. hétfő
-az-eletemet-kaptam-tole-vissza-kozosseg-amelyben-elette-valik-az-ige
„Az életemet kaptam tőle vissza” – A közösség, amelyben életté válik az Ige

A Cenacolo cherascói házában él, két éve került a közösségbe. Gyógyulni ment, „szerelemből”, hűségből maradt. Fecske Ágival beszélgettünk.

2017. július 23. vasárnap