Bálint Annuska szociális testvér gyémántfogadalmát ünnepelték Gyergyóhodoson

2017. július 14. péntek 10:01

Július 9-én a gyergyóhodosi Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban ünnepelték Bálint Annuska szociális testvér fogadalomtételének hatvanadik évfordulóját.

Az idők folyamán három szociális testvér tett első fogadalmat a gyergyóhodosi templomban: Kacsó Júlia 1956-ban, Bálint Annuska 1957. május 7-én, illetve Klein Brigitta 1958-ban. Annuska testvér hatvan esztendővel ezelőtt Feigl Mátyás plébános és a Ikrich Erzsébet Auguszta elöljáró jelenlétében tette le fogadalmát.

Július 9-én a hálaadó szentmise keretében a gyémántfogadalmas testvér elmondta a fogadalmi imát, majd szólt a jelen lévő hívekhez. A szentmise után Pál Vilmos gyergyóhodosi plébános kötetlen ünneplésre hívta a hálaadásra érkezett szociális testvéreket.

Az ünneplő közösség meglátogatta a templomtól nem messze lévő, Ferencz Amália Zita testvér által épített lelkigyakorlatos, nyaraló házat, mely jelenleg nincs a társaság tulajdonában, illetve a Gyergyóhodossal összenőtt Salamáson lévő házat is, ahol körülbelül tíz évig élt a Szociális Testvérek Társasága erdélyi kerületének alapítója, Ikrich Erzsébet Auguszta testvér.

Annuska testvér felidézve a salamási éveket elmondta: „Egyik alkalommal a szentmiséről együtt mentünk haza Auguszta testvérrel. Ő megkérdezte tőlem, hogy milyen jelmondatot választok a közelgő fogadalomtételre. Kértem Auguszta testvért, hogy mondjon ő nekem valamilyen jelmondatot, mert nekem hirtelen nem jutott az eszembe semmi. És ő sugallta tulajdonképpen a jelmondatomat: „Az Úr az” (Jn 21,12). Én az örökfogadalom-tételnél sem változtattam meg ezt a jelmondatot.

Úgy próbálom megélni, hogy amikor ez a szentírási rész elhangzik a szentmisében, mindig hála-szentmisét mondatok, és akkor, az a nap egy lelkinap számomra. Ez a felismerés életem legnagyobb istenélménye. Az is örömöt jelent számomra, hogy éppen az a tanítvány ismerte fel ezt, akit ő nagyon szeretett. Úgyhogy Auguszta testvérnek köszönhetem ezt a jelmondatot.”

Forrás: Puskás Attila/Romkat.ro

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
konyv-jelent-meg-bencesek-helyzeterol-partallami-diktatura-idejen
Könyv jelent meg a bencések helyzetéről a pártállami diktatúra idején

Január 22-én, hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltárban mutatták be a „Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején I.” című tanulmánykötetet. A rendezvényen betegség miatt nem tudott jelen lenni Várszegi Asztrik püspök, leköszönő főapát.

2018. január 22. hétfő
ferenc-papa-fiataloknak-jezus-elott-nem-kell-photoshoppolni-szivedet
Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

2018. január 22. hétfő