Becket Szent Tamásra emlékeztek Esztergomban

2019. január 7. hétfő, 13:10

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Becket Szent Tamás-emléknapot Esztergomban január 5-én.

Egy ország anyagi gazdagsága nagyon fontos, de ha lelkileg kiüresedik, ha elveti a kereszténységet, akkor az a nemzet, az az ország előbb-utóbb pusztulásra van ítélve – mondta előadásában Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára a Becket Szent Tamás emlékére megrendezett eseményen. Hozzátette: a magyarok számára a kereszténység a teológiai hagyományok mellett társadalmi berendezkedést is jelent, amely több mint ezer éve meghatározza az ember méltóságát, a családot, a nemzetet, az állam és az egyházak helyzetét.

A megemlékezésen Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője az államalapítástól mutatta be a két társadalom egyházszervezésének és hatalmi berendezkedésének folyamatos változását, kiemelve Becket Tamás, Canterbury érseke és Bánfi Lukács esztergomi érsek sorsának hasonlóságát, amikor hitük védelmében és az Egyház függetlensége érdekében szembefordultak a királlyal.

„Becket Tamás vértanúságig tartó felelősségvállalása örök időkre szóló példa marad” – mondta az MTI-nek Kásler Miklós.

Hasonlóképpen fogalmazott – részben magyarul elmondott köszöntőjében – Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete: „Becket Tamás élete sem volt érdemtelen, de mártíromsága a kor emberéből a mindenkor emberévé tette.”

Esztergom polgármestere kifejtette: nehéz korban élünk, amely nem törődik Istennel, elhanyagolja a nemzeti öntudatot, és veszni hagyja azokat az értékeket, amelyeknek világában egyet jelent magyarság és kereszténység és a keresztény Európához való tartozás.

„Csak a lelkeket érintő erkölcsi értékrend hirdetése és elfogadása teszi lehetővé az élet megmaradását és előbbre jutását. Olyan közösségeket kell kovácsolni, ahol ez az összetartozás védettséget biztosít. A közös hit és szeretet biztosít védelmet a szekularizált világ rombolásával szemben” – fogalmazott Romanek Etelka.

A Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, valamint a Rudnay Sándor Alapítvány szervezésében megvalósuló rendezvény előtt ökumenikus szertartást tartottak az esztergomi Szent Tamás-hegyi kápolnában.

Esztergom és Canterbury a 12. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Mindkét település érseki központ. Egykori főpapjaik – Becket Tamás és Bánfi Lukács esztergomi érsek – párizsi tanulmányaik idejéből származó személyes barátsága alapozta meg a két város jó kapcsolatát. Az 1170-ben mártírhalált halt Becket Tamás érsek éppúgy kiállt az Egyház autonómiája mellett, mint a magyar főpap. Becket Tamás halála után Jób érsek prépostságot alapított Esztergomban a vértanú tiszteletére.

Lékai László bíboros – aki 1976-tól haláláig, 1986-ig volt a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke – Becket Tamás 1538-ban Esztergomba került ereklyéinek egy részét Canterbury érsekségének adományozta, mivel Angliában VIII. Henrik rendeletére a szent összes emléktárgyát megsemmisítették.

Forrás: MTI

Fotó: Romanek Etelka Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

2019. február 16. szombat
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

2019. február 16. szombat