Becket Szent Tamásra emlékeztek Esztergomban

2019. január 7., hétfő | 13:10

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Becket Szent Tamás-emléknapot Esztergomban január 5-én.

Egy ország anyagi gazdagsága nagyon fontos, de ha lelkileg kiüresedik, ha elveti a kereszténységet, akkor az a nemzet, az az ország előbb-utóbb pusztulásra van ítélve – mondta előadásában Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára a Becket Szent Tamás emlékére megrendezett eseményen. Hozzátette: a magyarok számára a kereszténység a teológiai hagyományok mellett társadalmi berendezkedést is jelent, amely több mint ezer éve meghatározza az ember méltóságát, a családot, a nemzetet, az állam és az egyházak helyzetét.

A megemlékezésen Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője az államalapítástól mutatta be a két társadalom egyházszervezésének és hatalmi berendezkedésének folyamatos változását, kiemelve Becket Tamás, Canterbury érseke és Bánfi Lukács esztergomi érsek sorsának hasonlóságát, amikor hitük védelmében és az Egyház függetlensége érdekében szembefordultak a királlyal.

„Becket Tamás vértanúságig tartó felelősségvállalása örök időkre szóló példa marad” – mondta az MTI-nek Kásler Miklós.

Hasonlóképpen fogalmazott – részben magyarul elmondott köszöntőjében – Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete: „Becket Tamás élete sem volt érdemtelen, de mártíromsága a kor emberéből a mindenkor emberévé tette.”

Esztergom polgármestere kifejtette: nehéz korban élünk, amely nem törődik Istennel, elhanyagolja a nemzeti öntudatot, és veszni hagyja azokat az értékeket, amelyeknek világában egyet jelent magyarság és kereszténység és a keresztény Európához való tartozás.

„Csak a lelkeket érintő erkölcsi értékrend hirdetése és elfogadása teszi lehetővé az élet megmaradását és előbbre jutását. Olyan közösségeket kell kovácsolni, ahol ez az összetartozás védettséget biztosít. A közös hit és szeretet biztosít védelmet a szekularizált világ rombolásával szemben” – fogalmazott Romanek Etelka.

A Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, valamint a Rudnay Sándor Alapítvány szervezésében megvalósuló rendezvény előtt ökumenikus szertartást tartottak az esztergomi Szent Tamás-hegyi kápolnában.

Esztergom és Canterbury a 12. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Mindkét település érseki központ. Egykori főpapjaik – Becket Tamás és Bánfi Lukács esztergomi érsek – párizsi tanulmányaik idejéből származó személyes barátsága alapozta meg a két város jó kapcsolatát. Az 1170-ben mártírhalált halt Becket Tamás érsek éppúgy kiállt az Egyház autonómiája mellett, mint a magyar főpap. Becket Tamás halála után Jób érsek prépostságot alapított Esztergomban a vértanú tiszteletére.

Lékai László bíboros – aki 1976-tól haláláig, 1986-ig volt a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke – Becket Tamás 1538-ban Esztergomba került ereklyéinek egy részét Canterbury érsekségének adományozta, mivel Angliában VIII. Henrik rendeletére a szent összes emléktárgyát megsemmisítették.

Forrás: MTI

Fotó: Romanek Etelka Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

18:57
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

15:58
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle