Bemutatkozott a „Jó, hogy vagy!” Életvédők Szövetsége Székesfehérváron

Hazai – 2024. március 18., hétfő | 16:54

Székesfehérváron is toborzott tagokat március 12-én a „Jó, hogy vagy!” Életvédők Szövetsége a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Osztie Zoltán budapesti-belvárosi plébános, az Aquinói Szent Tamás Közéleti Egyesület elnöke, a szövetség egyik alapítója és munkatársai mutatták be a civil szervezeteket és magánszemélyeket egyesítő szövetség munkáját. Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök meghívására az esten az életvédelemben tevékenyen részt vevő szervezetek helyi képviselői mellett olyanok is jelen voltak, akik egyénileg is tenni szeretnének az emberi méltóság megőrzéséért.

A főpásztor imádsággal nyitotta meg az estet, kérte Isten áldását az összejövetelre, hogy a Szentlélek által tisztán lássa mindenki, amit a jó ügyet szolgálva, az emberi élet védelmében tennie kell. Spányi Antal köszöntőjében felhívta a figyelmet: akik tudják, hogy az életnek milyen értéke van, látják, hogy a világban terjednek azok a magatartásformák, amelyeket úgy ismerünk a Katolikus Egyház tanításában mint Szentlélek elleni bűnöket. Nyilvánvaló igazságokat tagadnak meg, és ezt a tagadást lehetséges követendő útként állítják az emberek elé.

„A Biblia alapján a hívőknek a világra, önmagukra, az emberiségre nézve egyértelmű állásfoglalásuk van: hogy az élet az Isten ajándéka, amelyről számot kell adnunk. De ez az élet rászorul arra, hogy védelmezzük. Amikor egy apró élet elindul, nyilvánvaló, hogy nem képes önmagában megmaradni, csak mások szeretete, védelme által. Sokan törekszünk az élet védelmére ebben az életellenes világban, ahogy Szent II. János Pál pápa mondta, amikor a halál kultúrájáról beszélt. Fontos tehát, hogy összefogjunk, és azok, akik különböző helyekről jöttünk, de alapvetően az Istenre tekintünk, elfogadjuk közös küldetésünknek, célunknak, hogy az életet akarjuk védeni. Isten áldása segítse és tegye munkánkat eredményessé. Nemcsak a mi szűk körünkben, amelyhez mások is tudnak csatlakozni, hanem országosan, hogy erőinket összeadva tudjunk jelentős dolgokat elérni” – buzdított beszédében a megyéspüspök.

Osztie Zoltán budapest-belvárosi plébános, az Aquinói Szent Tamás Közéleti Egyesület elnöke, a „Jó, hogy vagy!” Életvédő Szövetség egyik alapítója felvázolta a szövetség létrejöttét és célját. Elmondta, hogy számos támadás éri ma az emberi személy méltóságát, ami miatt védelmet kell hogy kapjon. Ezekkel a támadásokkal szemben állást kell foglalni. Szeretnének emiatt hálózatot építeni azokkal, akik az életvédelem ügyében sokat tesznek, ugyanis országos ügy az életvédelem fontosságát evidenssé tenni a társadalom köztudatában és a közbeszédben.

„Az ember védelméről van szó, a fogantatásától kezdve egészen az e világból való távozásáig, az emberi személy életéről, méltóságáról és védelméről. Hangsúlyos, hogy itt nem keresztény felvetésekről beszélünk, hanem egyetemes emberi sorskérdésekről, az embervoltunkat érintő kérdésekről, amelyekre egyetemes érvényű válaszokat kell találni” – fogalmazott Osztie Zoltán. Kiemelte, hogy az életvédő szövetségnek szándékosan nincs jogi kerete. Céljuk az volt, hogy a számos életvédelemmel foglalkozó szervezet és személy, akik sokszor igen professzionális, sok áldozattal járó munkát végeznek, összekapcsolódjanak és egységesen lépjenek fel, mert az egységben nagy erő van.

Az esten Szigetvári Zsuzsa, a Keresztény Családi Centrum Koordinációs Központjának vezetője is bemutatta a Budai Irgalmasrendi Kórházban működő intézmény munkáját. Kiemelte, hogy a gyermekáldásra váró párokat keresztény szemlélettel támogatják, nem csupán a testi problémák kivizsgálásával, hanem unikálisan, klinikai szakpszichológus bevonásával, a párkapcsolati problémák feltárásával, a kivizsgálás teljes időszakát támogató koordinátor kísérésével segítik.

A sokrétű életvédelmi munka egyik fontos területére, a pornómentes gyermek elnevezésű kurzusokra hívta fel a figyelmet Eberlein Éva, aki coachként segíti a szülőket gyermekeik szexuális nevelésében és abban, hogy hatékonyan tudják felkészíteni őket a genderideológiával való találkozásra.

Az est koordinátora, Kissevichné Hajnalka életvédő elmondta, szeretnék, ha Székesfehérvár is régióközpont lenne a környékbeli közösségeknek és személyeknek, akik az emberi élet védelméért mernek és akarnak is tenni.

Az életvédő szövetség országjáró körútjának második állomásán az ügy számos helyi képviselője csatlakozott a felhíváshoz. Bemutatták tevékenységüket, és elmondták véleményüket az életvédelem különböző területeiről, orvosként, pedagógusként, lelkészként, védőnőként, lelkipásztorként, ifjúsággal foglalkozó papként, mélyszegénységben élőket támogató szervezet képviselőjeként, örökbe fogadó vagy fogyatékos gyermeket ápoló szülőként, lelkipásztori munkatársként. Kifejezték közös szándékukat, hogy szeretnének összefogni az emberi személy méltóságának megőrzéséért, az életvédelem fontosságát hangsúlyozni a társadalom köztudatában, és még többet tenni a válsághelyzetbe került emberekért.

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Kovács Marcell

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria